image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 1
Makale Başlık: ÇOCUK SUÇLULUĞU VE OKULLAR İLE İLİŞKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 72
Makale Özeti: The purpose of this study is to make a conceptual analysis relation with youth crime, crime - school relations. Under this general purpose, following topics will be presented; (a) theories about youth crime, (b) risk factors for youth crime, school crime relations, and (d) solutions for youth crime. To analyze the issue of youth crime, there are two basic theories. These theories are general strain theory and escape theory. Possible risk factors motivating youth crime are related to peer group, family, community, and schools. Schools have number of different devices to fight with youth crime. Using these devices can help to solve the problem. There is no one type model or solution because; every school is unique in its nature.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışmanın temel amacı çocuk suçluluğu ve okul – suç ilişkisi üzerine kavramsal bir çözümleme yapmaktır. Bu temel amaç doğrultusunda alt amaçlar (a) suça ilişkin kuramlar, (b) çocukları suça iten risk faktörleri, (c) okul ve çocuk suçluluğu ilişkisi ve (d) çocuk suçluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik modeller olarak belirlenmiştir. Çocuk suçluluğu sorununu bütüncül açısından ve bilimsel bir çerçevede ele alıp tartışmaya yönelik çeşitli kuramlar mevcuttur. Bu kuramlardan genel gerilim (strain) kuramı ve kaçış (escape) kuramı çocuk suçluluğunu açıklamada yararlı olacaktır. Çocukları suça iten risk faktörlerinin bilinmesi çocuk suçluluğuna ilişkin önemli bir yere sahiptir. Risk faktörleri arkadaş çevresi, aile, okul ve toplumla ilgili faktörler olabilir. Okullarda suç ve şiddet ile mücadele etmeye yönelik faklı program ve uygulamalar geliştirilmiştir (Kim, 2004) ve bu program ve uygulamalar sonucu belirli düzeyde sorunun çözülmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Çocuk suçluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin alınması ve suça yönelten risk faktörlerinin ortadan kaldırmasını sağlayacak programların geliştirilmesi sağlıklı ve güvenli eğitim öğretim ortamları oluşturulması açısından önemlidir.

PDF Formatında İndir

Download PDF