image.jpg

Derginin Adı: Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2014/12
Sayı: 1
Makale Başlık: PAKİSTAN’DA ULUSAL HUKUK AÇISINDAN DİN EĞİTİMİNİN YASAL DAYANAKLARI VE UYGULAMAYA YANSIMALARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: LEGAL BASIS OF THE RELIGIOUS EDUCATION IN PAKISTAN IN TERMS OF THE NATIONAL LAW AND REFLECTIONS TO THE IMPLEMENTATION
Makale Eklenme Tarihi: 1.04.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Pakistan’da 1956, 1962 ve 1973 yıllarında üç farklı anayasa yürürlüğe girmiştir. Bu anayasalar yapılan askerî müdahalelerle defalarca yürürlükten kaldırılmış ve bu süreçte askerî yasalar uygulanmıştır. Son olarak Ziya’ül Hak döneminde (1977-1988) ülkenin tüm kurumlarıyla İslâmîleştirilmesi kapsamında Şeriat Kanunu üst hukuk kaynağı olarak deklare edilmiştir. Tüm bu anayasa ve kanunlar Müslüman halkı İslâm ideolojisine uygun yaşama konusunda teşvik etmiş ve mezheplere göre din eğitim-öğretiminin özgürlüğü ilkesini savunmuş, ancak farklı biçimlerde uygulanmıştır. Bu çalışmada, Pakistan din eğitiminin ulusal hukuk açısından yasal dayanaklarını oluşturan kanun, kararname ve yönetmelikler ile bunların uygulamaya yansıma biçimleri incelenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In Pakistan three different constitutions were put into effect in 1956, 1962 and 1973. These constitutions repealed by the military interventions repeatedly and military law was applied in this process. Finally during Ziya'ül Haq era (1977-1988) Sharia Law was declared as the top source of law within the scope of Islamization of the country with all its institutions. All of these constitutions and laws encouraged Muslim people to live according to Islamic ideology and defended the principle of freedom of sectarian religious education, but were been applied in different ways. In this study, laws, decrees and regulations which constitute legal basis of the religious education in Pakistan and their implementations have been investigated.

PDF Formatında İndir

Download PDF