image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Yeni Yaklaşımlar Dergisi (JENA)
Cilt: 2020/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Cultural Intelligence Levels of Pre-Service Teachers
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 24.08.2020
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: In today’s global world where people from different cultures live together due to some reasons, cultural intelligence has gained more importance as high cultural intelligence means higher ability to adjust, adapt and communicate with different cultures. Education is one of the reasons for living together with people who have different cultural backgrounds, and universities are generally the main environment to do so. Thus, it is crucially important for university students and staff to have high intercultural competence. Therefore, this study aims at investigating the cultural intelligence (CQ) levels of pre-service teachers at a public university in Turkey, and to examine the differences on their cultural intelligence levels in terms of some demographic variables. In this descriptive survey model study, 303 pre-service teachers from various departments participated. The results revealed that although gender did not make any difference on the CQ levels of the participants, significant differences were found in terms of some demographic variables including age, class and department. Possible implications according to the results consist of enabling and supporting international programs and make students familiar with the social science and language studies as early as possible.
Alternatif Dilde Özet: Farklı kültürlerden insanların bazı nedenlerden dolayı birlikte yaşadığı günümüzün küresel dünyasında, farklı kültürlere uyum sağlama ve farklı kültürlerle iletişim kurma konusunda daha yüksek yetenek anlamına gelen kültürel zekânın önemi artmıştır. Eğitim, farklı kültürel geçmişe sahip insanlarla birlikte yaşamanın nedenlerinden biridir ve üniversiteler genellikle bunu yapmak için temel ortamdır. Bu nedenle, üniversite öğrencileri ile personelinin yüksek kültürlerarası yetkinliğe sahip olması çok önemlidir. Bu bağlamda bu çalışma, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının kültürel zekâ (CQ) düzeylerini araştırmayı ve kültürel zekâ düzeylerindeki farklılıkları demografik değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Tarama modeli kullanılarak yapılan bu çalışmaya çeşitli bölümlerden 303 öğretmen adayı katılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçları, cinsiyetlerin katılımcıların CQ düzeyleri üzerinde herhangi bir fark yaratmamasına rağmen; yaş, sınıf ve bölüm dâhil bazı demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlara göre olası çıkarımlar, uluslararası programları mümkün kılmak ve desteklemek, öğrencileri sosyal bilimler ve dil çalışmalarını mümkün olan en erken zamanda tanıştırmak olarak belirtilebilir.

PDF Formatında İndir

Download PDF