image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2018/19
Sayı: 3
Makale Başlık: İşiten ve İşitme Yetersizliği Olan Öğrencilerin Özetleme Becerilerinin Karşılaştırmalı Olarak
Makale Alternatif Dilde Başlık: Comparative Examination of Summarizing Skills of Students with and without Hearing Impairments
Makale Eklenme Tarihi: 4.09.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada sekizinci sınıfta öğrenim gören işiten ve işitme yetersizliği olan öğrencilerin öyküleyici metinleri özetleme becerileri ve oluşturulan metinlerin bağdaşıklık düzeyleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara’da sekizinci sınıfta öğrenim gören 15 işitme yetersizliği olan öğrenci ile 15 işiten öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan analiz sonucunda özetlemenin içerik, biçim, dil ve anlatım, metin yapısı alt boyutlarında ve özetleme toplam puanında işitme yetersizliği olan öğrenciler ve işiten öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. İşiten öğrencilerin özetleme becerisinin alt boyutlarına ilişkin puanları ve özetleme becerisi toplam puanlarının işitme yetersizliği olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bağdaşıklık düzeyinde ise gönderim, eksiltili anlatım, bağlama ögeleri alt boyutlarında ve bağdaşıklık araçlarını toplam kullanım sıklıklarında işitme yetersizliği olan öğrenciler ve işiten öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bağdaşıklık düzeyinin değiştirim alt boyutunda işiten ve işitme yetersizliği olan öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Alternatif Dilde Özet: In this study, it was aimed to examine the cohesion level and summarizing skills of narrative texts of students with and without hearing impairment who were studying in the eighth grade. The study group consisted of 15 deaf students and 15 hearing students studying at eighth grade level in Ankara. Findings showed that there was a significant difference between students with and without hearing impairments in sub-dimensions of summarization and summarization total scores. Students with typical hearing were found to be more successful than the deaf students in terms of meeting the summarizing criteria. Students with typical hearing were found to be higher than students with hearing impairments in the sub-dimensions of the cohesion items and mean average in the frequency in using the cohesion items. There was no significant difference between students with and without hearing impairments in the subscale of substitution of cohesion level.

PDF Formatında İndir

Download PDF