image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2017/18
Sayı: 2
Makale Başlık: İşitme engelli okuyucuların okuma sürecinde Türkçenin ve Türk İşaret dilinin biçim-sözdizim özellikleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Morpho-Syntactic Characteristics of Turkish and of Turkish Sign Language from the Perspective of Reading Process of Readers with Hearing-Impairment
Makale Eklenme Tarihi: 11.12.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İşitme engelli okuyucuların bir metni bütünüyle kavrayabilmesi için biçimbirimsel ve biçim-sözdizimsel farkındalık becerilerinin gelişmesi gerekmektedir. En küçük birimleri inceleyen biçimbilim sadece birimleri değil, metnin tümünün kavranmasını hedeflemektedir. Kısacası biçimbirimsel ve biçim-sözdizimsel becerilerde öğrencilerin sahip oldukları farkındalığın, onların sesbilim, sözdizim, anlambilim gibi diğer dil bileşenlerine ilişkin becerilerde de farkındalık sağlamaktadır. Günümüzde okuma becerilerini kazanmada, dil bileşenlerini kapsayan biçimbirimsel ve biçim-sözdizimsel farkındalık becerilerinin önemi giderek daha fazla sayıda vurgulanmaktadır. İşitme engelli okuyucuların işaret dili yeterliği ile okuma yazma becerilerinin kazanımı arasında pozitif bir ilişki olmakla birlikte her iki dilin de kendi dilbilimsel kurallarının olduğu ve okuryazarlık becerilerinin kazanılmasında diller arası olumlu bir etkileşimin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de işaret dili yeterliliği ile okuma yazma becerileri arasındaki bu olumlu etkileşimden yola çıkarak her iki dilin biçim-sözdizimsel özelliklerinin öğrenilerek işitme engelli çocukların okuma yazma becerilerinin kazanımında etkili kullanımına yer verilmelidir. Bu derlemede, okuma becerilerinde Türk İşaret Dili (TİD) ve Türkçe olmak üzere her iki dilin biçimbilimsel ve biçim-sözdizimsel özellikleri eylemlerde uyum ve zaman kategorileri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmektedir.
Alternatif Dilde Özet: To be able to understand a text entirely, person second language need to develop both their morphemic and morpho-syntactic awareness. Morphology-which involves the evaluation of the smallest components-aims to ensure not only the understanding of individual components, but also the entire text. Students’ awareness and knowledge of morphemic and morpho-syntactic skills positively affect their awareness and knowledge of phonetics, syntax and semantics. An increasing number of studies are nowadays emphasizing the importance of morphemic and morpho-syntactic awareness that comprise a number of language components in acquiring reading skills. It is known that there is a positive relationship between the adequacy of sign language in readers with hearing-impairment and their ability to acquire literacy skills. It is also known that both languages have their own linguistic rules, and that their interaction positively contributes to the development of literacy skills in individuals with hearing-imparment. For this reason, based on this positive relationship between sign language skills and literacy skills, the learning of literacy skills by children with hearing-impairment should be improved by teaching the morpho-syntactic characteristics of both languages. This review comparatively examines the morphemic and morpho-syntactic characteristics of the Turkish Sign Language (TSL) and Turkish within the frame of reading activities, and with respect to verb agreement and time categories.

PDF Formatında İndir

Download PDF