image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 1
Makale Başlık: İşitme Engelli Çocukların Konuşma Edinimi Eğitiminde Dinleme Becerilerinin Önemi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Konuşma kabaca, konuşma organlarının düzenli devinimleri sonucu üretilen, anlamlı organize ses dizgeleri olarak tanımlanabilir. Dinleme ise çevreden duyulan sesleri tanıma ve özellikle konuşma seslerinin anlamlandırılmasıdır. Konuşma, insana özgü iletişim biçimleri içinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra dinleme bebeklerin anadillerini ve onun konuşma boyutunun ediniminde önemli rol oynamaktadır. Bebekler doğdukları andan itibaren çevrelerindeki sesleri algılamaya ve konuşma seslerini ayırt edebilmeye programlanmışlardır. Ancak karmaşık konuşma seslerini ve dilin kurallarını sorunsuz edinebilmeleri için dinleme becerilerinin de etkin bir biçimde gelişmesi gerekmektedir. Günümüz teknolojisi, işitme kalıntısının doğru kullanımı ve doğru eğitim yaşantıları sağlanması sonucu, işitme engelli çocukların da işiten çocuklara benzer bir biçimde anadillerini edinmelerine yardımcı olan işitme araçları geliştirmiştir. Ancak dil edinimini ve bilgi dağarcıklarını geliştirebilmek için, işiten çocuklarda bile önem taşıyan dinleme ve konuşma etkinlikleri, işitme engelli çocuklar için ise hayati bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada dinleme becerilerinin konuşma ve dil edinimine olan önemli katkıları, bilgi edinmedeki önemi üzerinde durularak dinleme ve konuşma becerilerinin özellikle işitme engelli çocuklara kazandırılmasını kolaylaştıracak etkinlikler tartışılacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Speech can be simply defined as the meaningful organization of sound sequences produced as the result of synchronized movements of speech organs. Listening can be defined as the recognition of sound heard around us and especially making sense of speech sounds. Speech is one of the most common communication tools peculiar to human beings. Speech and listening plays an important role in the acquisition of mother tongue by babies. Babies are programmed to sense ambient sounds and to differentiate speech sounds. However, in order to acquire the complex speech sounds and the language rules, their listening skills need to be effectively improved. It is known that hearing-impaired children can acquire their mother tongue in the same way as “hearing” children with the help of today’s technology, proper use of residual hearing and provision of proper educational experience. However, speech and listening activities which are important for the hearing children to acquire their mother tongue their language development and accumulate knowledge, is crucial for the hearing-impaired children too. Important contributions of listening skills to speech and language acquisition will be emphasizing their importance in knowledge acquisition; listening and speech skills discussed in this article.

PDF Formatında İndir

Download PDF