image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2001/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Engelliler Okullarında Görev Yapan Yöneticilerde ve Öğretmenlerde Tükenmişlik
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışmada, işitme ve zihinsel engelliler okullarında çalışmakta olan öğretmenlerin ve yöneticilerin tükenmişlik düzeyleri açısından farklı olup olmadıkları ve onların tükenmişlik düzeylerini yordayan değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 65 yönetici ile 104 öğretmen katılmıştır. Yöneticilerin toplam tükenmişlik, duyarsızlaşma ve duygusal tükenme boyutlarında yaşadıkları tükenmişliğin öğretmenlerden anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Kişisel başarı boyutunda ise, iki grup arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Araştırmada tükenmişliğin en önemli yordayıcılarını belirlemek amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Yönetici grubunda, toplam tükenmişlik puanlarının en önemli yordayıcıları sırasıyla, özel eğitim okulunda çalışmanın bireye uygun bir iş olup olmaması, medeni durum, engellilere yönelik tutumlar ve bulunduğu okuldaki toplam çalışma yılıdır. Öğretmen grubunda toplam tükenmişlik puanlarının en önemli yordayıcısı ise, emekli oluncaya dek özel eğitim okulunda çalışmak isteyip istememe olarak saptanmıştır. Ayrıca her iki grup için tükenmişliğin alt boyutlarını yordayan değişkenler de belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In this study, any possible significant differences between the burnout levels of the teachers working in dead and mentally retarded children's schools and those of the administrators and the variables influencing the burnout levels of the two groups were examined. 65 administrators and 104 teachers participated in this study. It was observed that there were significant differences between the two groups regarding the total nurnout scores, depersonalization and emotional exhaustion dimensions and that the burnout levels of the administrators were higher than those of the teachers. Stepwise regression analyses were applied to determine the most important predictors of burnout taking the groups of administrators and teachers seperately. The most important predictors of the total burnout scores in the group of administrators were determined as suitability of the job for the person, marital status, attitudes towards the disabled and total number of years in service at the current school respectively and eagerness or reluctance to work in a special education school until retirement age in the teachers' group.

PDF Formatında İndir

Download PDF