image.jpg

Derginin Adı: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2012/1
Sayı: 1
Makale Başlık: GIRDI-ÇIKTI FIYAT MODELI ILE ARTAN ENERJI FIYATLARININ TÜRKIYE EKONOMISININ ENDÜSTRIYEL ÜRETIM MALIYETLERI ÜZERINE ETKILERININ ANALIZI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 27.05.2015
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Ekonominin üretim aşamasında hiçbir sektör diğer sektörlerden mal ve hizmet alışverişi yapmadan bağımsız olarak üretim yapması mümkün değildir. Birbirilerine bağımlı olan sektörlerin karşılıklı bağımlılıkları Girdi-Çıktı modeli çerçevesinde ele alınmaktadır. Girdi- Çıktı modelinin miktar ve fiyat olmak üzere iki tür çözümlemesi bulunmaktadır. Bu makale petrol, elektrik ve gaz ara malları fiyat artışının Türkiye ekonomisi üretim maliyetleri üzerine etkilerini analiz edebilmesi için Girdi-Çıktı Fiyat Modeli (GÇFM) kullanılmaktadır. Analiz GÇFM yardımıyla iki farklı senaryo tasarlanarak gerçekleştirilmektedir. Her iki senaryo sonuçlarına göre “ana metal sanayi” en fazla etkilen sektörler arasındadır. Bununla birlikte petrol fiyat senaryosuna göre ise petrol ürünleri fiyat artışı en fazla kara, hava ve deniz taşımacılık sektörlerinin üretim maliyetlerini etkilemektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF