image.jpg

Derginin Adı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2015/15
Sayı: 1
Makale Başlık: DOWN SENDROMU OLAN ÇOCUKLARIN TEMEL KAVRAMLARI İLE ORTALAMA SÖZCE UZUNLUKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: INVESTIGATION OF RELATIONSHIP BETWEEN BASIC CONCEPT AND MEAN LENGTH OF UTTERANCES IN CHILDREN WITH DOWN SYNDROME
Makale Eklenme Tarihi: 25.05.2015
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Down sendromu (DS) olan çocukların temel kavramları ile ortalama sözce uzunlukları (OSU) arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla 2010-2011 yılları arasında Ankara ilinde yaşayan 3-6 yaş arasındaki DS’lu 30 çocuk ile çalışılmıştır. Katılımcıların engelliler için düzenlenen sağlık kurulu ve özel eğitim değerlendirme kurulu raporlarında Down sendromu tanısının olmasına dikkat edilmiştir. Boehm-3 Temel Kavramlar Testi (36-72 ay) çocuklara bire bir uygulanarak temel kavramlar puanı elde edilmiştir. Doğal dil örneği alınarak katılımcıların OSU’ları belirlenmiştir. Boehm -3 Temel Kavramlar Testi’nde yer alan üst ve en büyük kavramları katılımcıların en başarılı olduğu kavramlarken çevresinde ve biraz fakat çok değil kavramları çocukları zorlayan kavramlar olmuştur. Katılımcıların (r=0,71; p<0,01) OSU ile temel kavram toplam puan ortalamaları arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görülmüştür. Bu araştırma ile DS’lu çocukların OSU ve temel kavram gelişimlerini derinlemesine incelemek mümkün olmuştur. Elde edilen bulguların bu alanda çalışan araştırmacılara ve uygulamacılara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: The study was conducted to investigate the development of children (N=30) with Down syndrome (DS) in terms of basic concepts and mean length of utterances (MLU). The universe of this study was consisted of 3-6 years of children with DS located in Ankara, in 2010-2011. All participants are paid attention to have a special education evaluation report in Down syndrome diagnosis.The basic concepts scores were obtained through one-on-one application of the Boehm-3 Basic Concepts Test for children in the groupe DS. Participants’ MLUs were determined by taking natural language samples. It was found that the relationship between the MLU and basic concept total score of the children with DS (r=0.71; p<0.01) were significant. This study allowed us to investigate the MLU and basic concept development of the children in the DS groups in detail. It is thought that the obtained shed light for the researchers and educators in this field.

PDF Formatında İndir

Download PDF