image.jpg

Derginin Adı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2014/3
Sayı: 2
Makale Başlık: E-Kitap Okumaya Yönelik Tutum Ölçeğinin (EKOT) Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Developing the Scale of Attitudes towards Reading E-Books (SATRE): Validity and Reliability Study
Makale Eklenme Tarihi: 15.05.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Günümüzde bilginin bilgisayarlar aracılığıyla elektronik ortama taşınması, kitap biçimini ve okuma alışkanlıklarını değiştirmektedir. Bu süreçte kâğıt kitap yerine e-kitap ön plana çıkmakta ve giderek yayılmaktadır. E-kitap okuma sürecini etkilemekte, okuyucuların beceri, tutum ve alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden olmaktadır. Bu durum okullarda da görülmekte ve öğrenciler çoğu derslerde e-kitap okumayı tercih etmektedir. Bu araştırmanın amacı orta öğretim öğrencilerinin e-kitap okumaya ilişkin tutumlarını değerlendirmek için bir ölçek geliştirmektir. Bu amaçla önce deneme formu oluşturulmuştur. Bu denemelik formda, uzmanlardan gelen dönütler doğrultusunda maddelerin kapsam geçerlilik oranları belirlenmiş ve 0,80’nin altında değer aldığı belirlenen maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Oluşturulan 34 maddelik deneme formu Ankara ve İzmir’de, MEB’in tablet bilgisayar dağıtımı yaptığı liselerin 10. ve 11. sınıflarında uygulanmıştır. Toplamda 536 öğrenciden (kız=297; erkek=239) elde edilen verilere Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) uygulanmış ve “olumlu özellikler” ve “farklılık” olmak üzere iki alt boyuttan oluşan 26 maddelik bir ölçek ortaya çıkarılmıştır. Birinci alt boyuta ilişkin faktör yük değerleri 0,76 ile 0,53 arasında, ikinci alt boyuta ilişkin faktör yük değerleri ise 0,72 ile 0,58 arasında değişmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Information being transferred to electronic environments through computers changes the type of books and reading habits. E-books that evolved in this process facilitate readers’ reading and learning, and are becoming increasingly popular. Students also follow these changes and prefer reading e-books. The aim of this study is to develop a scale to evaluate students’ attitudes towards reading e-books. In the empirical form developed for this purpose, the construct validity percentages of the items were identified based on experts’ opinions, and those items having a value lower than 0,80 were excluded. The pilot form consisting of 34 items was administered at the 10th and 11th grades of a school randomly selected among those which the Ministry of National Education provided students with tablet computers in Ankara and İzmir. Exploratory Factor Analysis (EFA) was conducted on the data gathered from 536 students (female=297; male=239), and a 26-item scale containing two sub-dimensions of “positive features” and “difference”. The factor loading for the first sub-dimension ranged between 0,76 and 0,53, the second dimension between 0,72 and 0,58.

PDF Formatında İndir

Download PDF