image.jpg

Derginin Adı: Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2015/11
Sayı: 24
Makale Başlık: KADIN MERKEZLERİNE BAŞVURAN KADINLARDA KİŞİLERARASI TARZLAR, DEPRESYON ve ÖZNEL İYİ OLMA (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Interpersonal Style, Depression and Subjective Well-being among Women Applying to a Women Center (Diyarbakır case)
Makale Eklenme Tarihi: 30.04.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Araştırmanın amacı, hem psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak hem de farklı eğitimler almak üzere bir kadın merkezine başvuran kadınların kişilerarası ilişki tarzları, öznel iyi olma düzeyleri ve depresyon belirtileri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemi 154 kadın katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada, katılımcıların kişisel bilgileri ile ilgili özelliklerinin belirlenebilmesi için “Kişisel Bilgi Formu”, kişilerarası ilişki tarzlarının belirlenmesi için Kişilerarası Tarz Ölçeği, depresyon düzeylerinin belirlenmesi için Beck Depresyon Ölçeği, öznel iyi olmanın belirlenmesi için ise Olumlu-Olumsuz Duygular Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, olumlu ve olumsuz duygular, baskın kişilerarası tarz, eğitim düzeyi ve bir işte çalışma yaşam doyumunun yordayıcıları olarak bulunmuştur. Depresyonun yordayıcılarının ise baskın ve manipülatif ilişki tarzları ile olumsuz duygular olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazının bulguları ışığında tartışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: The aim of this study was to investigate the relationship among interpersonal style, depression and subjective well-being among the women who applied to a women’s center either to have psychological counselling or courses offered with various purposes. The sample of the study was composed of 154 women. The assessment instruments were the Interpersonal Style Scale, Beck Depression Inventory, Satisfaction with Life Scale, Positive and Negative Affect Scale and Demographic Data Form. Multiple regression analyses yielded that positive and negative emotions, dominant interpersonal style, educational level and job status were significant predictors of life satisfaction. Dominant and manipulative relationship styles as well as negative emotions were significant predictors of depressive symptoms. The results were discussed in the light of the relevant literature.

PDF Formatında İndir

Download PDF