image.jpg

Derginin Adı: Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi / International Journal of Human Sciences
Cilt: 2015/12
Sayı: 1
Makale Başlık: Determination of the recreational park users satisfactions and dissatisfactions factors
Makale Alternatif Dilde Başlık: Rekreasyonel amaçlı park kullanıcılarının memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörlerinin belirlenmesi
Makale Eklenme Tarihi: 26.04.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: The aim of this study was to determine the satisfaction and dissatisfaction factors of the park users. The survey applied on Atatürk Culture Parks, Karaalioğlu Parks and Kepez Urbun Forest which have been selected as the sample areas in three different regions of Antalya. 600 subject were (303 female, 297 male) carried out in this study. Uzun’s (2005) questionnaire which prepared to Dawson, Newman & Watson (1997) and Newman & Dawson’s (1998) studies were used to the determined of user’s satisfaction and dissatisfaction factors in the study. Frequency and percentage analysis were used to analyze participant demographic traits and park user’s characteristics. Independent sample t-test and Oneway Anova tests were used to assess the mean differences in user’s satisfaction and dissatisfaction factors with participant demographic traits and users characteristics. According the findings were park participants’ age range is 26-40, level of education is high school and college, income level is 1000-1500 TL, living time in city is more than 16 years and living place is apartment. According to the results of study the important satisfaction sub-dimensions were accessibility and physical activity, and the important dissatisfaction sub-dimension of park users are maintenance. The findings of the study reveal that participant demographic traits and park user’s characteristics affected the user satisfaction and dissatisfaction level in the park. It’s suggested that when parks designed and being managed with consider these results.
Alternatif Dilde Özet: Çalışmanın amacı, rekreasyonel amaçlı park kullanıcılarının, park kullanımlarına yönelik memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada, Antalya ili merkezinde 3 farklı bölgede bulunan Atatürk Kültür Parkı, Karaalioğlu Parkı ve Kepez Kent Ormanı örneklem alanları olarak seçilmiştir. Her bir alanda 200 olmak üzere toplamda 600 (303 kadın, 297 erkek) kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada park kullanıcılarının memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörlerini belirlemek amacıyla Uzun’un (2005), Dawson, Newman ve Watson’ın (1997) ve Newman ve Dawson’ın (1998) çalışmalarından yararlanılmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ve park kullanım özelliklerinin analizinde frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Park alanlarına ait memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörleri ile demografik özellikler ve park kullanım özellikleri arasındaki farkları ortaya koymak için Bağımsız Örneklem t-testi ve Tek Yönlü ANOVA analizi yapılmıştır. Çalışmada park kullanıcılarının, 26-40 yaş aralığında, lise ve üniversite düzeyinde eğitimi olan, çoğunlukla 1000-1500 TL gelire sahip, 16 yıldan uzun süredir kentte ikamet eden, apartman dairesinde ve sitede yaşayan bireyler olduğu görülmektedir. Çalışma sonuçunda, park kullanıcılarının memnuniyetini etkileyen en önemli faktörlerin ulaşılabilirlik ve fiziksel aktivite faktörleri olduğu, memnuniyetsizliği etkileyen en önemli faktörünün ise bakım-onarım faktörü olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerinin ve park kullanım özelliklerinin memnuniyet ve memnuniyetsizlik fakörlerini etkilediği görülmektedir. Bu doğrultuda yapılacak olan park tasarımlarında ve bu alanların yönetilmesinde bu özelliklerin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.

PDF Formatında İndir

Download PDF