image.jpg

Derginin Adı: Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi / International Journal of Human Sciences
Cilt: 2015/12
Sayı: 1
Makale Başlık: A study on marital relationship and marital life satisfaction with regard to values of marital couples
Makale Alternatif Dilde Başlık: Evlilik içi ilişki ile evlilikteki yaşam doyumunun evli çiftlerin değerleri açısından incelenmesi
Makale Eklenme Tarihi: 22.04.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: The aim of this study is to investigate the life satisfaction and marital relationships of married couples with regard to values of them. This study is based on relational scanning model. The scope of this study is composed of married couples living in Konya. The sample of this study consists of voluntarily adults, selected by convenience sampling approach. The sample of this study composed of totally 554 married couples, 377 females (68.1 %) and 177 males (31.9 %). Schwartz Value Survey, Marital Self-efficacy Scale and Marital Life Scale were used in this study. SPSS 16.00 was used to analyze the data. Pearson product moment correlation coefficient was also used to determine the relationships among marital relationships, marital life satisfaction and values of married couples. A multiple linear regression analysis was used to predict whether the value of married couples explains significantly marital relationships and marital life satisfaction. Results indicated that marital life satisfaction was found to positively and significantly correlate with power, stimulation, benevolence and security sub-dimensions of Schwartz Value Survey. Also, achievement, hedonism, stimulation, universalism, tradition and conformity sub-dimensions of Schwartz Value Survey predicted to marital life satisfaction.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın amacı, evlilik içi ilişki ile evlilikte yaşam doyumunun evli çiftlerin değerleri açısından incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Konya da yaşayan evli çiftlerden oluşmaktadır. Örneklem grubu ise araştırmaya gönüllü olarak katılan yetişkinlerden uygun (convenience) örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örneklem, 377’ si (%68.1) kadın ve 177’ü (%31.9.) erkek olmak üzere 554 evli yetişkinden oluşmaktadır. Araştırmada, Schwartz Değerler Listesi, Evlilikte Öz-yetkinlik Ölçeği ve Evlilik Yaşamı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan ölçeklerden elde edilen verilerin değerlendirilmesi SPSS 16.00 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Evli çiftlerin, değerler ile evlilik yaşamı doyumu ve evlilik ilişkisi arasındaki ilişkinin ortaya konulmasında Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu tekniği kullanılmıştır. Evli çiftlerin değerlerinin, evlilik içi ilişki ile evlilikteki yaşam doyumunu anlamlı düzeyde açıklayıp açıklamadığı ise çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara bakıldığında, evlilik yaşamı doyumunun, değerler ölçeğinin alt boyutlarından güç, uyarılma, yardımseverlik ve güven ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca değerler ölçeğinin başarı, hazcılık, uyarılma, evrensellik, geleneksellik ve uyum alt boyutlarının evlilik yaşamı doyumunu yordadığı görülmektedir.

PDF Formatında İndir

Download PDF