image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2009/17
Sayı: 2
Makale Başlık: SAKARYA YÖRESİ KIRSAL YERLEŞMELERİNDE KONUT MİMARİSİ VE USTALIK GELENEĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
Makale Alternatif Dilde Başlık: A STUDY ON HOUSE ARCHITECTURE AND MASTER TRADITION IN THE RURAL SETTLEMENTS OF SAKARYA PROVINCE
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Binlerce yıllık birikim ve deneyim sonucunda meydana gelen halk mimarimiz yok olma ve kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Halk mimarimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak hem toplumsal bir görev hem de kültürel bir gerekliliktir. Korumanın ilk adımı ise halk mimarisi ile ilgili araştırmaların yapılmasıdır. Sakarya ilinde gerçekleştirilen alan araştırması, bu yörede halk mimarisi açısından oldukça önemli sayılabilecek zengin bir kültürel varlığın yer aldığını ortaya koymuştur. Bu kültürel varlık içerisinde özellikle geleneksel konut mimarisi, çeşitliliği ile dikkati çekmektedir. Makale çalışması Sakarya yöresi kırsal yerleşmelerinde günümüze ulaşan geleneksel konutların fonksiyonel ve strüktürel açıdan analizini içermektedir. Ayrıca bu konutların yaratıcısı olan ve sayıları hızla azalan mahalli yapı ustaları ile ustalık geleneği de incelenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Folk architecture which is formed as a result of thousand years of experience is in danger of extinction. The protecting and transfering of folk architecture to the next generations are both a social mission and cultural necessity. The first step of protection is researching. Hence this field work has been carried out in Sakarya and revealed that there is a rich cultural heritage in terms of architecture in this region. In this cultural heritage, particularly traditional dwellings architecture attracts attention with its variety. This study consists of functional and structural analysis of extant traditional dwellings in Sakarya rural settlements. Also, the rapidly disapearing local structure masters of these dwellings and the tradition of this mastership are examined.

PDF Formatında İndir

Download PDF