image.jpg

Derginin Adı: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2011/12
Sayı: 2
Makale Başlık: Kişilerarası Bağımlılık Eğiliminin Beş Faktör Kişilik Özellikleri Açısından İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Investigation of Interpersonal Dependency Tendency in Terms of Five-Factor Personality Traits
Makale Eklenme Tarihi: 11.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Üniversite öğrencilerinin kişilerarası bağımlılık eğilimlerini belirlemek ve kişilerarası bağımlılık düzeyleri açısından kişilik özelliklerinin farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek bu araştırmanın amacıdır. Çalışmanın örneklemini İnönü Üniversitesi öğrencilerinden tesadüfü olarak belirlenen yaşları 18 ile 28 arasında değişen 153’ ü kız, 130’ u erkek olmak üzere 283 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların kişilerarası bağımlılık eğilimleri, ‘’Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği’’ ile kişilik özellikleri ‘’Beş Faktör Envanteri’’ ile belirlenmiştir. Kişilerarası bağımlılık eğilimleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon tekniği ile, kişilerarası bağımlılık düzeylerine göre kişilik özelliklerinin farklılaşıp farklılaşmadığı ise tek yönlü MANOVA ile incelenmiştir. Sonuçlar kişilerarası bağımlılık ile beş faktörün yumuşak başlılık ve nevrotizm boyutları arasında pozitif yönde, dışadönüklük boyutu ile negatif yönde bir ilişki olduğunu göstermiştir. Yine araştırma bulguları kişilerarası bağımlılık düzeyleri düşük ve yüksek olan bireylerin beş faktör kişilik özelliklerinden dışa dönüklük, uyumluluk ve nevrotizm özellikleri açısından farklılaştığını göstermektedir. Son olarak katılımcıların yaş ve cinsiyete göre kişilerarası bağımlılık eğilimleri ve beş faktör kişilik özellikleri bakımından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study is to determine tendency of interpersonal dependency of university students and examine whether differences between personality traits in terms of levels of interpersonal dependency. The samples of the study are 283 undergraduates enrolled at Inonu University that they are 153 females and 130 males to be randomly determined ages ranging from 18 to 28. Interpersonal dependency tendencies of participants are determined by interpersonal dependency scale, and their personality traits are determined by five factor inventory. Relationship between tendency of interpersonal dependency and personality traits is examined by Pearson's correlation technique, and according to levels of interpersonal dependency, whether to diversify personality traits is examined by the one way MANOVA. The positive relationship interpersonal dependency between neuroticism and agreeableness dimensions of five factors and negative relationship interpersonal dependency between extroversion dimensions are reached as a result of statistical processes. Research findings demonstrated that individuals with low and high levels of interpersonal dependency in terms of extraversion, neuroticism, and compatibility of the five factor personality traits are differentiated. According to age and gender, five factor personality traits and interpersonal dependency tendencies of participants was not found significant difference.

PDF Formatında İndir

Download PDF