image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2010/11
Sayı: 2
Makale Başlık: MÜFETTİŞLERİN, ÖĞRETMENLERİN SINIF YÖNETİMİNDEKİ EKSİKLİKLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 1.04.2011
Okunma Sayısı: 22
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı; müfettişlerin, öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri konusundaki algılarını ve çözüm önerilerini belirlemektir. Öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri altı boyutta incelenmiş ve her bir boyut bir kategori olarak değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin sınıf yönetimi konusundaki eksikliklerinin müfettişler tarafından nasıl değerlendirildiğini ortaya koymak amacıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinden rastgele seçilen 20 ilköğretim müfettişi ile görüşme yapılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen verilere frekans, kategori ve ilişki analizi yapılmıştır. Müfettişlerin sınıf yönetimindeki öğretmen eksiklikleri hususunda getirdikleri çözüm önerilerine frekans analizi yapılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksiklikleri; “ sınıf hakimiyeti, öğrenme-öğretme süreci, iletişim, konu alanı ve alan eğitimi bilgisi, sınıfın fiziksel durumu ve diğer” başlıkları altında incelenmiştir. Görüşme metninde tekrarlanan cümlelerin tekrarlanma sıklığı (frekans analizi) belirlenmiştir. Belirlenen bu alt başlıklar daha önce yukarıda belirtilen 6 kategoriye uygun şekilde yerleştirilmiştir. Görüşme metni verilerine yapılan frekans ve kategori analizine bağlı olarak müfettişlerin öğretmenlerin sınıf yönetimindeki eksikliklerini hangi kategoriyle ne derece ilişkilendirdikleri (ilişki analizi) belirlenmiştir. Müfettişler öğretmenlerin en çok öğretme-öğrenme süreci ile ilgili eksiklikleri olduğunu söylemişlerdir. Öğretmenlerin sınıf hâkimiyeti ile ilgili eksiklikleri de müfettişlerin en fazla bahsettikleri konular arasındadır.
Alternatif Dilde Özet: The aim of this survey is to determine the perception and solution suggestions of instructors about teacher’s deficiencies of classroom management. The deficiencies of teachers about classroom management are investigated in six categories and each dimension is evaluated as one category. İn order to demonstrate how the deficiencies of teachers about classroom management were evaluated by the inspectors. 20 inspectors selected randomly from different cities of Turkey were interwieved. The frequency, category and correlation analysis werw applied to the findings obtained by means of these interviews. Frequency analysis was applied to the solution suggestions of instructors about the classroom management deficiencies of teachers. The deficiencies of teachers in classroom management are investigated in “classroom domination, learning-teaching period, communication, subject field and field educational knowledge, physical condition of the classroom and other” titles. The repetition frequency of the sentences repeated in the interview text (frequency analysis) is determined. These determined sub-titles are suitably placed into six categories mentioned previously.

PDF Formatında İndir

Download PDF