image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2014/22
Sayı: 1
Makale Başlık: PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN “PSİKOLOJİK DANIŞMA” KAVRAMINA İLİŞKİN SAHİP OLDUKLARI METAFORLAR
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE UNDERGRADUATE STUDENTS’ METAPHORS MAJORING GUIDANCE AND PSYCHOLOGICAL COUNSELING TOWARDS THE CONCEPT OF “PSYCHOLOGICAL COUNSELLING”
Makale Eklenme Tarihi: 20.02.2015
Okunma Sayısı: 21
Makale Özeti: Bu çalışmanın temel amacı, Psikolojik danışma ve rehberlik bölümü öğrencilerinin Psikolojik Danışma kavramına yönelik sahip oldukları algıların metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarılmasıdır. Bu bağlamda çalışma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı’nda öğrenim görmekte olan toplam 90 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri “Psikolojik Danışma……… gibidir/benzer; çünkü,…………” cümlesinin Psikolojik Danışma Bölümü öğrencileri tarafından tamamlanması ile elde edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim (fenomenoloji) araştırma deseni kullanılmış ve veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim dalı öğrencilerinin Psikolojik Danışma kavramına yönelik 72, geçerli metafor ürettikleri ve çoğunlukla Psikolojik Danışmayı “Su”, “Kendini anlama”, “İlaç”, “Yol”, “Ağaç” ,“İlk yardım”,” Işık” kavramlarıyla eş anlamlı olarak algıladıkları görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study is to determine of the undergraduate students’ perceptions at the department of psychological counseling by means of metaphors. The subjects were 90 undergraduate students majoring psychological counseling and guidance at Uludağ University in 2012-2013 academic year. The data were collected by means of the students’ completion of the statement “Psychological counseling is like/resembles……………….… because…………….”. In this research phenomenological research design was used and the data were analyzed by means of content analysis. The findings show that they produced 72 conceptions and mostly defined psychological counseling as “water” “self-understanding” “cure”, “path”, “tree”, “first aid” and “light”.

PDF Formatında İndir

Download PDF