image.jpg

Derginin Adı: Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 2
Makale Başlık: İş Yaşamında Çalışanların Duygusal Emeklerinin Örgütsel Sinizme Etkileri: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 8.02.2015
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu çalışmada, duygusal emeğin örgütsel sinizme olan etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, duygusal emeğin alt boyutları olan yüzeysel ve derinden rol yapma ile doğal duyguların örgütsel sinizmin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarına etkileri incelenmiştir. Eskişehir ve Bursa’da özel ve kamu bankalarında çalışan 275 katılımcıdan anket yoluyla elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada değişkenler arası ilişkiler ve etkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile ortaya konurken, değişkenlere ait ölçeklerin doğrulanması esnasında yapısal eşitlik modelinden istifade edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde, banka çalışanlarının göstermiş oldukları duygusal emeklerinin örgütsel sinizm üzerinde önemli etkilere sahip olduğu görülmüştür. Özellikle, yüzeysel rol yapan çalışanların daha sinik tutum ve davranışlar sergilediği, doğal davrananların ise örgütleri hakkında daha az olumsuz tutum ve davranışlar gösterdikleri tespit edilmiştir. Ancak derinden rol yapma ile örgütsel sinizm arasında anlamlı ilişkilere rastlanılmamıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF