image.jpg

Derginin Adı: INTERNATIONAL JOURNAL OF EARLY CHILDHOOD SPECIAL EDUCATION
Cilt: 2009/1
Sayı: 2
Makale Başlık: Otizmli iki çocukla yoğun gündüz tuvalet eğitimi: Sistematik uygulama ve izleme başarıyı garantiler!
Makale Alternatif Dilde Başlık: Intensive daytime toilet training of two children with autism: Implementing and monitoring systematically guarantees success!
Makale Eklenme Tarihi: 26.01.2015
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Tuvalet becerilerini öğretmek otizmli çocuklar için en önemli eğitim hedefleri arasında yer almaktadır. Ancak bu çocuk grubu için çeşitli tuvalet eğitimi yaklaşımlarının kullanılması ile ilgili çalışmalar azdır. Bu çalışmada sunulan yoğun tuvalet eğitimi, 5 ve 3 yaşlarındaki iki otizmli çocuğa programlı tuvalet ziyaretleri arasında tuvalet kazası yaşamadan durmayı öğretmek için, uygulamalı davranış analizinin bilimsel temelli ilkelerini kullanmıştır. Program ön eğitim, yoğun eğitim ve eğitim sonrası etkinliklerinden oluşmuştur. Çocuklar program boyunca gündüz tuvalet becerilerini hızlı ve istikrarlı bir şekilde kazanmışlardır. Bu etkinliklerde izlenen süreçler ve her katılımcıya ait çıktılar bu raporda sunulmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Teaching toileting skills are among the most essential educational objectives for children with autism; however, there are few investigations of the utility of various toilet training approaches for this population of children. The intensive toilet training program presented in this report used the scientifically supported principles of applied behavior analysis (ABA) to teach two 5- and 3-year old boys with autism to stay accident free between scheduled toilet visits. The program consisted of pre-training, intensive training, and post-training activities. The children attained day-time toileting skills rapidly and consistently throughout the program. The procedures followed during these activities and the outcomes regarding each participant are presented in the report.

PDF Formatında İndir

Download PDF