image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: HOLLANDA TUTUKEVLERİNDEKİ ETNİK GRUPLARIN DİNİ YÖNELİMLERİ VE GEREKSİNİMLERİ: KARSILASTIRMALI BİR YAKLASIM
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Problem Durumu: Çokkültürlü bir toplum haline gelmis olan Hollanda’da son yıllarda tutukevlerinde kalan insanların etnik, kültürel ve dini yapısı da önemli oranda degismistir. Bu degisim, tutukevi ortamında belirli bir kimlikten hareketle islev gören “manevi rehberlik” kurumunun gözden geçirilmesini de gerektirmektedir. Arastırmanın Amacı: Arastırma, farklı dini ve kültürel gereksinimlere sahip olan tutuklulara uygun bir hizmet vermek üzere Hollanda tutukevlerinde hizmet veren manevi rehberlik kurumunun son yıllarda içine girdigi yeniden yapılanma sürecine baglı olarak tutukevindeki kisilerin dini yönelim ve gereksinimlerini karsılastırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Arastırmada, kullanıslı bir soru kâgıdı olusturmak amacıyla önce bir pilot bir uygulama ve daha sonra da ülkesel örneklem üzerinde bir anket uygulanmıstır. Ayrıca manevi rehberligin isleyis biçimi ve içerigi hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgili tutukevlerindeki manevi rehberler ve bunların yöneticileriyle anket yapılmıstır. Bulgular ve Sonuçlar: Arastırmanın sonuçlarına göre Hollanda tutukevlerinde yasayan farklı etnik grupların tamamında belirli bir dine mensup olan ve dini pratiklerini yerine getiren kisilerin oranı çogunlugu olusturmaktadır. Söz konusu gruplarda çogunluk, gerek dini ve kültürel gerekse de sosyal nedenlerle manevi rehberlik hizmetlerinden faydalanmaktadır. Mevcut manevi rehberler ve onların sundugu hizmetlerden hosnut olmakla birlikte tutuklular, genellikle kendi inanç grubuna mensup manevi rehberlere gereksinim duymaktadırlar. Tutukevlerinde her inanç grubuna mensup manevi rehberin olmaması önemli bir sorun olarak görülmektedir. Cezaevindeki dindarlasma olgusu ve bununla birlikte dindar olmayan gruplara yönelik sosyal ve kültürel islevleri de dikkate alınırsa manevi rehberlik kurumunun yeniden organizasyona gerek oldugu açıktır. Öneriler: Tüm etnik ve dini gruplar cezaevinde manevi rehberlerin bulunmasını önemli buldukları gibi kendi inançlarına mensup bir manevi rehberin de olmasını gerekli görmektedirler. Bu özellikle Müslümanlar ve Yahudiler için geçerlidir. Bu durumda manevi rehberlik hizmetleri konusundaki politikaların gözden geçirilmesine ivedilikle gereksinim duyulmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF