image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2013/38
Sayı: 170
Makale Başlık: Etkili Öğretim Elemanlarını Tanımlayan Öğretim Etkinliği Boyutları: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Turkish Adaptation of Student Evaluations of Educational Quality Questionnaire and Determination of Teaching Dimensions Defining Efficient College Instructors
Makale Eklenme Tarihi: 26.11.2014
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Bu çalışmanın temel amacı, yüksek öğretimde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçası haline gelen öğretim elemanlarının yeterliklerine ilişkin öğrenci algılarını belirlemek amacıyla tüm dünyada en sık kullanılan ölçüm aracı olan SEEÖ’nin Türkçeye uyarlama çalışmalarının yapılması ve öğrenciler tarafından en iyi ve en kötü olarak algılanan öğretim elemanlarını ayırmada en etkili olan öğretim etkinlikleri boyutlarının belirlenmesidir. Bu amaçla, toplam 693 üniversite öğrencisinden elde edilen verilere yönelik yapılan analizler ölçeğin 9 alt boyutlu yapısını desteklemiş ve Türk üniversite öğrencileri için kullanılabilir olduğunu göstermiştir. Yapılan diskriminat analizi sonuçları ise en iyi ve en kötü olarak algılanan öğretim elemanlarını en iyi ayıran öğretim etkinliği alt boyutlarının sırasıyla isteklilik, sınıf içi etkileşim, öğrenme/akademik yarar ve planlılık alt boyutları olduğunu göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study is to assess the validity and reliability of SEEQ for Turkish College students and to determine the dimensions that best discriminate the instructors who were nominated as the best and the worst by students. Data was collected from a total of 693 college students. Both explanatory and confirmatory factor analyses confirmed the 9-factor structure of SEEQ observed in the previous studies. Reliability scores ranging from .77 to .95 along with the validity results were supportive of the equivalency of Turkish and English forms of the SEEQ. Finally, although all subscales were efficient in discriminating the instructors nominated as the best and the worst, four subscales emerged especially important; Instructor Enthusiasm, Group Interaction, Learning/Value and Organization/clarity.

PDF Formatında İndir

Download PDF