image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2007/8
Sayı: 2
Makale Başlık: FELDER VE SOLOMAN ÖĞRENME STİLİ İNDEKSİ: TÜRKÇEYE UYARLANMASI VE GEÇERLİK-GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 99
Makale Özeti: In this study The Felder and Soloman Index of Learning Styles had been translated to Turkish and the studies on the reliability and validity of index had been performed. The Index of Learning Styles is designed by Felder and Soloman which is based on the Felder-Silverman Learning Style Model. This index has four dimensions namely sensing-intuitive, visual-verbal, active-reflective and sequential-global. Each learning style dimension has associated with 11 items in the index which is particularly designed for science education. According to the person’s responses given to the index, a person’s learning style for each dimension is characterized as mild, moderate and strong. Faculty of engineering, law school and school of education students at Gazi University participated in this study to broaden the range of learning styles represented in the sample. Based on the data collected, The Cronbach alpha coefficient was calculated as 0.64 for the index which is translated to Turkish. Furthermore, the learning styles of students in different faculties were compared and the effect of gender on learning styles was investigated. The analysis revealed that, there isn’t any significant difference between males and females. Also, students in all departments which are represented in the sample don’t have distinct preference for sequential and global learning styles
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışmada, Felder ve Soloman Öğrenme Stili İndeksinin Türkçeye uyarlanması ile geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Öğrenme Stili İndeksi Felder ve Soloman tarafından, Felder ve Silverman Öğrenme Stili Modeline dayandırılarak hazırlanmıştır. Bu indeks, hissederek-sezgisel, görsel-işitsel, yaparak-düşünerek, sıralı-bütünsel olmak üzere 4 boyut içermektedir. Özellikle fen eğitimine yönelik olarak hazırlanmış olan indeksteki her boyut 11 ifade ile ilişkilendirilmiştir. Bireyin öğrenme stili indeksinde yer alan ifadelere verdikleri cevaplara göre bireyin öğrenme stili zayıf, orta ve güçlü olarak nitelendirilmektedir. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, örneklemde farklı öğrenme stillerinin dağılımını sağlamak amacıyla Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık, Eğitim ve Hukuk Fakültesi öğrencileri örnekleme dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, Türkçeye uyarlanan indeksin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış, indeksin genel Cronbach alfa katsayısı 0.64 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, farklı fakültelerdeki öğrencilerin öğrenme stilleri karşılaştırılmış ve cinsiyetin öğrenme stili üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Buna göre, cinsiyetin tercih edilen öğrenme stili üzerine bir etkisi olmadığı ve bütün bölümlere ait öğrencilerin sıralı ve bütünsel öğrenme stili boyutu için belirgin bir tercihlerinin olmadığı tespit edilmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF