image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2014/4
Sayı: 1
Makale Başlık: Millî Eğitim Bakanlığının 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ankara İli Kamu İlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin Görüşleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 10.07.2014
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: Bu araştırmada, Ankara ili merkez ilçelerindeki kamu ilkokul ve ortaokul yöneticilerinin, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeniden yapılandırılması hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelindeki araştırma, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı “karma araştırma” deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutuna 276 okul yöneticisi dâhil edilmiş, nitel boyutunda 11 okul yöneticisiyle görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunun sonuçlarına göre; 652 sayılı KHK’nın, MEB’in amaç ve politikalarına uygunluğu görüşü en yüksek İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi- Hukuk Fakültesi mezunlarında gözlenmiş, bunu sırasıyla diğer fakülteler, Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunları ve son olarak Fen- Edebiyat Fakültesi mezunlarının izlediği görülmüştür. İlkokul yöneticilerinin, ortaokul yöneticilerine göre 652 sayılı KHK’nın, MEB’in amaç ve politikalarını gerçekleştirme konusunda daha olumlu düşündükleri sonucuna varılmıştır. Araştırmanın nitel boyutu bulgularından; - hizmetlerin değerlendirilmesinde performans değerlendirmesine gidilmesinin, performans ölçütlerinin açık olması ve objektif değerlendirme yapılması koşuluyla uygun olduğu, KHK’nın öngördüğü yapılanma hakkında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediği, eğitim-öğretim hizmetlerinin üst yönetim ve denetim birimlerinde, alan dışından kamu görevlilerinin istihdam edilmemesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF