image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2013/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Fen Öğretmeni Adaylarına Yönelik Yenilenebilir Enerji Kaynakları Tutum Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 10.07.2014
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Bu çalışmada, enerjinin ne olduğu ve nasıl üretilip nasıl kullanılması gerektiğini öğretme durumunda olan Fen Bilgisi Öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili tutumlarının saptanmasına yönelik bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ölçeğin ön uygulama formuna ilişkin çalışmalar 2011-2012 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 402 Fen ve Teknoloji öğretmen adayı öğrenci ile yapılmıştır. Veri setinin KMO değeri .87’dir. Yapılan faktör analizi sonucunda ölçek “uygulama isteği”, “eğitimin önemi” , “ülke çıkarları”, “çevre bilinci ve yatırımlar” adlarında dört faktörden meydana gelmiştir. Nihai ölçeğin açıkladığı varyans % 51.94’tür. Ölçeğin güvenirliği .87 ve faktörlerin güvenirliği sırasıyla. 97, .80, .78 ve. 72’dir. Yapılan istatistikî analizler, Yenilenebilir Enerjiye yönelik tutum ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir veri toplama aracı olduğunu göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF