image.jpg

Derginin Adı: Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Cilt: 2014/1
Sayı: 1
Makale Başlık: Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Impact of Corporate Social Responsibility Perception on The Job Satisfaction and Organizational Commitment
Makale Eklenme Tarihi: 26.06.2014
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Günümüzde şirketlerin sorumlulukları ekonomik ve yasal olduğu kadar ahlaki ve kamusal temellere de dayanmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları örgütlerin en önemli paydaşlarından biri olan çalışanları da etkilemektedir. Bu uygulamalar çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatminlerini etkileyebilmektedir. Bu çalışma çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algısını ve bu algının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık etkilerini araştırmaktadır. Bu amaçla çalışanların cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, kurum içi pozisyonu, işletmede çalışma süresi ve sosyal sorumluluk projelerine katılımı olmak üzere toplam altı bireysel faktörün etkisi incelenmektedir. Bu çalışma TÜPRAŞ çalışanları ile yapılan anketlere dayanmaktadır. Elde edilen veriler ki-kare, t-test ve anova testlerine tabi tutulmuştur. Bulgulara göre çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılamaları ile onların örgütsel bağlılıkları ve iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Alternatif Dilde Özet: Corporate social responsibility activities influence the stakeholders in the first place, hence the employees, one of the vital stakeholders of the organizations. Social responsibility activities can have a direct effect on the job satisfaction and organizational commitment of employees. This paper investigates the employees’ perception on corporate social responsibility, and examines the effect of this perception on organizational commitment and job satisfaction. Hence, the individual factors that have an impact on this perception, namely gender, age, education level, the hierarchical position in the organization, the working time and the participation to the company’s social responsibility projects, are considered. The data collection is through a survey conducted among the employees of Turkish Petroleum Refineries Corporation (TUPRAS), the third most profitable and the largest private firm quoted to the Borsa Istanbul. From the findings obtained through chi square, t-test and ANOVA, one can observe an insignificant relation between organizational commitment and job satisfaction, and perceptions of corporate social responsibilities.

PDF Formatında İndir

Download PDF