image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2008/11
Sayı: 19
Makale Başlık: BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖGRENCİLERİNİN BİR ÖGRETİM ELEMANINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLERE YÖNELİK ALGILAMALARININ DEGERLENDİRİLMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2011
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Problem Durumu: Bir ögretim elemanında bulunması gereken nitelikleri ögrenciler nasıl algılamaktadırlar? Arastırmanın Amacı: Bu arastırmada Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ögrencilerinin bir ögretim elemanında bulunması gereken niteliklere yönelik algılamalarının degerlendirilmesi amaçlanmıstır. Yöntem: Arastırmaya Balıkesir Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan 168 ögrenci katılmıstır. Ögretim elemanlarında bulunması gereken niteliklerine yönelik hazırlanmıs ve rasgele dizilmis olan 20 maddelik Likert tipi bir ölçek üzeride ögrenciler (“Katılmıyorum, Kısmen Katılıyorum, Katılıyorum” gösterecek sekilde) üçlü derecelendirme yapmıslardır. Ayrıca ögrencilerden, maddeleri kendilerine göre en önemlisinden baslayarak 20’ye kadar sıralanması istenmistir. Elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları (x) ve standart (ss) sapmaları hesaplanmıstır. Bulgular ve Sonuçlar: Maddelerin ortalama degerleri “2,33-3,00” aralıgında çıkmıs ve bu degerlerden, ögrencilerin ögretim elemanında bulunması gereken niteliklerin tamamına katıldıkları anlasılmıstır. Genel olarak ögrenciler bazı maddelere aynı oranda tercih gösterirken, diger maddelere ise farklı oranda tercih göstermislerdir. Sonuç olarak ögrenciler, yüksek nitelikli ögretim elemanı profili algılamıslar ve bu nitelikler içerisinde; ‘alan bilgisi, genel kültür bilgisi ile pedagojik yeterlilige sahip olmalı’, ‘kendini sürekli yenilemeli’ ve ‘liderlik özelligine sahip olmalı ve sınıfı iyi yönetebilmeli’ özelliklerini ilk üç sırada tercih etmislerdir. Öneriler: Hedeflenen özellikte birey yetistirme ile yükümlü olan ögretim elemanlarının her seyden önce nitelikçe bunun üstesinden gelebilecek bir yeterlilige sahip olmalıdır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF