image.jpg

Derginin Adı: Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Cilt: 2013/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Türk ve Yabancı Futbol Takımlarının Borsa Performansları Üzerine Bir Uygulama
Makale Alternatif Dilde Başlık: An Application on Performances of the Turkish and Foreign Football Teams in Their Stock Markets
Makale Eklenme Tarihi: 7.05.2014
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı hisse senetleri borsada işlem gören yerli ve yabancı toplam 8 futbol takımının kendi liglerinde aldıkları maç sonuçları ile borsa performansları arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktadır. Türk futbol takımlarını Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor; yabancı takımları ise Roma, Borussia Dortmund, Olympique Lyon ve Juventus oluşturmaktadır. Çalışmada bu takımların 2007-2011 sezonlarında oynadıkları maçların sonuçları temel alınmıştır. Bu amaca ulaşmak üzere SPSS 15 programında T Testi uygulaması yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda 8 takım içerisinden aldığı galibiyetler ile borsa performansı arasında anlamlı ilişki tespit edilen tek takım Galatasaray olarak çıkmıştır. Mağlubiyetler ile borsa performansı arasında anlamlı ilişki tespit edilen takımlar ise Fenerbahçe, Juventus, Roma ve Borussia Dortmund takımlarıdır.
Alternatif Dilde Özet: The aim of this study is determination of relationship presence between 8 teams’ win-defeat and stock market performance. These teams are incorporate status at their stock market and their shares trade in markets. Turkish teams consist of Besiktaş, Galatasaray, Fenerbahce and Trabzonspor. Other teams were choosed among the European teams. Other 4 teams consist of AS Roma, Borussia Dortmund, Olimpique Lyon and Juventus. We determined 4 football seasons which are 2007-2011 as base. We used SPPS and practiced T test. In according to the result of test and analysis, Galatasaray is only one team having significant relationship between teams’ victory and stock performance. On the contrary of this result, Fenerbahce, Juventus, Roma and Borussia Dortmund have relationship between teams’ defeat and stock performance.

PDF Formatında İndir

Download PDF