image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2007/10
Sayı: 17
Makale Başlık: İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENENLERİN KALEM-KAĞIT VE BİLGİSAYAR ÖRNEKLERİNDE YAZMA NİTELİĞİ ÜZERİNDEKİ CİNSİYET ETKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2011
Okunma Sayısı: 16
Makale Özeti: Problem Durumu: Bir değişken olarak cinsiyetin, yabancı dil öğreniminde önemli bir araştırma ve tartışma alanı olmasının yam s›ra bilgisayar da yabanc› dilde yazma derslerinde kullan›lan yayg›n bir araç ve önemli bir araştırma konusudur. Yapılan çalışmalar, kız öğrencilerin bilgisayar ortamında yazmaya karşı olumsuz tutum sergilediklerini ve İngilizce öğrenenlerin bilgisayarda ürettikleri yazma örneklerinin nitelikleri üzerindeki cinsiyet etkisi konusunda uzlaşı ve yeterli bulgu olmadığını göstermektedir. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmada, İngilizce'yi yabancıl dil olarak öğrenenlerin sınıf ve bilgisayar ortam›nda ürettikleri yazma örneklerinin nitelikleri üzerindeki cinsiyet etkisinin bulunmas› amaçlanmıştır. Yöntem: Yirmi kalem-kağıt ve 20 bilgisayar grubu öğrencisine ait yazma örnekleri, analitik puanlama yöntemi ile puanlandırılmış ve elde edilen puanların istatistik analizi yapılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışma sonucunda, cinsiyetin; yazma örneklerindeki sözcük bilgisi, dil bilgisi, organizasyon, yarat›c›l›k, bütünlük, tutarl›l›k, uygunluk, ak›c›l›k, içerik ve dil kontrolü nitelikleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu, ancak noktalama ve imla üzerinde etkisinin olmadığı bulunmuştur. Öneriler: İleride yapılacak olan araştırmaların bilgisayar kullanımında kız öğrencilerin taşıdıkları kaygı, ilgi ve tutumlar üzerinde yoğunlaştırılması önerilmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF