image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2021/23
Sayı: 41
Makale Başlık: Türkiye’de Covid-19 Sürecinde Sağlık Politikalarının Oluşturulmasında Sağlık Diplomasisinin Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Role of Health Diplomacy in Creating Health Policies During the Covid-19 Pandemic in Turkey
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2022
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Sağlık, toplum açısından çok önemli olmakla birlikte; krizler, doğal afetler, salgınlar gibi olağanüstü durumlarda devlet açısından çok daha gerekli bir konuma gelmektedir. Devletin asli fonksiyonlarından olan sağlık hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesi, olağanüstü durumlardan çıkabilmek açısından stratejik bir önem arz etmektedir. Devletler açısından politika belirleme ve iyi uygulama transferi, birçok alanda olduğu gibi sağlık hizmetleri açısından da uygulanabilen bir argüman olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde giderek artan bu yaklaşım, sağlığın sadece teknik olarak ele alınmasını engellemiştir. Sağlık diplomasisi kavramı da ülkelerarasında sağlık alanında yapılan birtakım çalışmaları anlatmak için kullanılmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de COVID-19’un ortaya çıktığı dönemde sağlık politikalarının belirlenmesinde sağlık diplomasisinin etkilerini tartışmaktadır. COVID-19 süreci, küresel çapta bir pandemi dönemi olduğundan politika ve uygulama süreçlerinin de küresel ölçekte olmasını zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla sağlık alanında gerçekleştirilen diplomasi, mücadelenin başarısını pozitif olarak etkileyecektir. Çalışmada bu iddiayı desteklemek üzere Sağlık Bakanlığı’nın rapor ve çalışmaları başta olmak üzere pek çok basın ve yayın organının güncel haberlerinden de yararlanılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Health, in addition to being extremely vital for society, becomes much more necessary for the state in extraordinary situations such as crises, natural disasters and epidemics. The planning and implementation of health services, which is one of the main functions of the state, is of strategic importance so as to overcome extraordinary situations. For states, policy determination and good practice transfer are phenomena that can be applied in the health services field, as in many other fields. This wide-spreading approach around the world has prevented health from being considered only technically. In this regard, the health diplomacy concept is used to describe some studies carried out in the field of health between countries. This study discusses the effects of health diplomacy in determining health policies in the period when COVID-19 emerged in Turkey. Since COVID-19 is a global pandemic, it makes it essential for policy and implementation processes to be on a global scale. Therefore, diplomacy carried out in the health field will positively affect the success of the struggle. To support this claim, the current news of various press and media organs, especially the reports and studies of the Ministry of Health, were used in this study.

PDF Formatında İndir

Download PDF