image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2021/22
Sayı: 2
Makale Başlık: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuk Anneleri Çocuklarının Hangi Davranışlarını Nasıl Yanıtlıyor?
Makale Alternatif Dilde Başlık: To Which Behaviors of Children with Autism Spectrum Disorders and How Do Their Mothers Respond?
Makale Eklenme Tarihi: 1.09.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Giriş: Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların sosyal etkileşim ve iletişimde sahip olduğu zorlayıcı özellikler ve sınırlı ilgi alanları nedeniyle ebeveynleri, çocuklarına sözel ve sözel olmayan dil girdisi sağlamak için yeterli fırsata sahip olma konusunda zorluk yaşayabilmektedirler. Bu araştırmada, okul öncesi dönemde sözel olmayan (ifade edici sözcük sayısı 10 veya daha az) OSB’li çocuk annelerinin çocuklarının nesne/eylem katılımını ve iletişim eylemlerini, hangi sıklıkta ve nasıl yanıtladıkları incelenmiştir. Yöntem: Gözleme dayalı olan bu araştırmada boylamsal tarama deseni kullanılmıştır. Bu doğrultuda, çocukların ilgisini izleyen ve amaçlı iletişim eylemlerine bağlı anne yanıtlarının sıklığında veya türünde zaman içerisinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirlemek için değişkenler iki farklı zaman noktasında tekrarlı olarak ölçülmüştür. Araştırmaya ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen okul öncesi dönemde sözel olmayan 31 OSB’li çocuk ve anneleri katılmıştır. Bulgular: Verilerin betimsel istatistikler ile analiz edildiği araştırma sonucunda, anneler her iki ölçüm zamanında da çocuklarının ilgisini izleyen sözel yanıtlayıcılık türlerinden en çok yorumlamayı sonra da sırasıyla davranışsal istek ve dilsel istek bildirmeyi kullanmışlardır. Ayrıca sözel olmayan yanıtlamaları, yorumlama dışında çocuklarının ilgisini izleyen diğer sözel yanıtlardan daha çok tercih etmişlerdir. Diğer taraftan dikkati yeniden yönlendiren ifadeleri, davranışı yeniden yönlendiren ifadelerden daha fazla kullandıkları ancak çocuklarının ilgisini çoğunlukla sözel olarak yanıtlamadıkları belirlenmiştir. Son olarak annelerin çocuklarının iletişim eylemlerini çoğunlukla yanıtlamadıkları, yanıtladıkları amaçlı iletişim eylemlerinde ise en çok dilbilimsel haritalamayı, sonra da sırasıyla tekrar ve genişletmeyi kullandıkları tespit edilmiştir. Tartışma: Araştırmanın bulguları, alanyazın temelinde tartışılarak ileriye yönelik önerilere yer verilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Introduction: Parents of children with autism spectrum disorder (ASD) may have difficulties in having sufficient opportunities to provide verbal and non-verbal language input to their children due to the challenging features and limited interests in social interaction and communication. The purpose of this study was to longitudinally examine how the mothers responded to their nonverbal preschool children with Autism Spectrum Disorders (ASD) regarding their children’s object/action engagement and communicative actions. Method: Longitudinal scanning design was used in this observational study. Accordingly, the variables were repeatedly measured at two different time points to determine whether there was any change in the frequency or type of maternal responses following the children's object/action engagement and communication actions. The participants were 31 mothers and their preschool children who were nonverbal and selected by criterion sampling. Findings: The data were descriptively analyzed. At both measurement times, the mothers used interpretations most frequently, followed by behavioral and verbal requests. Besides, they preferred nonverbal responses following child interest more than verbal requests and behavioral requests. They used the expressions to redirect attention more than those to redirect behavior. However, they did not verbally respond to their child’s interests. Finally, the mothers mostly did not respond to their child’s communicative actions. But, when they responded to the intentional communication actions, they used linguistic mapping most frequently followed by repetition and expansion. Discussion: The findings of the study were discussed on the basis of the literature. Suggestions were given.

PDF Formatında İndir

Download PDF