image.jpg

Derginin Adı: Öğretmen Eğitimi ve Öğretim
Cilt: 2021/2
Sayı: 1
Makale Başlık: Dinamik Görsellerle Öğretimin 6. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarına Etkisi: Vücudumuzda Sistemler Ünitesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 9.08.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı vücudumuzdaki sistemler ünitesinde dinamik görsel kullanımının altıncı sınıf öğrencilerinin başarılarına etkisini belirlemektir. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen çalışma deneysel yöntem temelinde yürütülmüştür. Çalışmada yarı deneysel modelin eşitlenmemiş grup ön test son test deseni kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel süreci 2019-2020 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmiş olup sekiz hafta sürmüştür. Araştırmanın örneklemini Bayburt il merkezindeki bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 38 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubunda 16 kontrol grubunda ise 22 öğrenci yer almaktadır. Deney grubunda söz konusu ünite dinamik görseller kullanılarak, kontrol grubunda ise öğretim programının ön gördüğü yöntem ile işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kazanım sorularından oluşturulan ‘‘Vücudumuzdaki Sistemler Başarı Testi’’ (VSBT) kullanılmıştır. VSBT deneysel süreç öncesinde ön test, deneysel süreç sonrasında ise son test olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Verilerin analizinde iki farklı parametrik olmayan test kullanılmıştır. Kontrol ve deney gruplarında uygulanan öğretimin grupların kendi içinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığı Wilcoxon işaretli sıralar testi, grupların akademik başarı açısından birbirlerine göre istatistiksel olarak farklılaşıp farklılaşmadığı ise Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; kontrol ve deney gruplarının “Vücudumuzdaki Sistemler Başarı Testi” son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuş ve bu farklılığın deney grubu lehine olduğu tespit edilmiştir. Bu anlamlı farklılıktan yola çıkılarak vücudumuzdaki sistemler ünitesinin öğretimi sürecinde dinamik görsel kullanımının, öğretim programının öngördüğü yönteme göre öğrencilerin akademik başarıları üzerinde daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları temelinde dinamik görsellerin öğrenci başarısını artırmak amacıyla kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF