image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2006/24
Sayı: 24
Makale Başlık: KAYNAȘTIRMA UYGULAMALARINA İLİȘKİN REHBER ÖĞRETMENLER VE REHBERLİK ARAȘTIRMA MERKEZİ ÇALIȘANLARININ GÖRÜȘLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu araștırmada, özel eğitim gereksinimi olan çocukların kaynaștırıldığı ilköğretim okullarında görev yapan rehber öğretmenler (n=138) ile Rehberlik Araștırma Merkezleri (RAM) çalıșanlarının (n=79) kaynaștırma sürecine ilișkin görüșlerinin alınması amaçlanmıștır. Araștırma sonucunda rehber öğretmenler ve RAM çalıșanları; genel olarak kaynaștırma konusunda, kaynaștırılan çocukların engelleri konusunda ve kaynaștırılan çocukların ailelerine bilgi verme konusunda yeterli olmadıklarını ifade etmișlerdir. Her üç konuda da rehber öğretmenlerin oranı RAM çalıșanlarından daha fazla çıkmıștır. Diğer taraftan rehber öğretmenlerin ve RAM çalıșanlarının yaklașık %60-65’i okullardaki yönetici ve öğretmenleri kaynaștırma ile ilgili olarak yeterli düzeyde bilgilendiremediklerini düșünmektedirler. Rehber öğretmenler ve Rehberlik Araștırma Merkezleri çalıșanları büyük ölçüde RAM’ların rehber öğretmenlere yeterince destek vermediği görüșündedirler. Rehber öğretmenlerinin ve RAM çalıșanlarının büyük çoğunluğunun kaynaștırılan çocukla ilgili olarak yapılan ölçme ve değerlendirme konusunda șüpheleri yoktur. Fakat RAM çalıșanlarına oranla (%7.6) daha fazla rehber öğretmenin (%24.6) bu konuda șüpheleri olduğu görülmüștür. Rehber öğretmenlerin büyük çoğunluğu (%86.2), RAM çalıșanlarının ise %63.6’sı Rehberlik Araștırma Merkezleri’nin kaynaștırma uygulamalarının yetersiz olduğunu düșünmektedirler. Rehber öğretmenlerin ve RAM çalıșanlarının yaklașık tamamına yakını kaynaștırma ile ilgili olarak hâlihazırda uygulanan sistemin uygun olmadığını konusunda hemfikirdirler.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF