image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2008/28
Sayı: 28
Makale Başlık: TEMEL DİL BECERİLERİNİN FEN COĞRETİMİNDEKİ ÖNEMI İLE ILGILI BİR ARAŞTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: AN INVESTIGATION CONCERNED WITH IMPORTANCE OF THE BASIC LANGUAGE SKILLS IN THE SCIENCE TEACHING
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İlköğretim öğrencileri bilgiyi edinme, anlama, yorumlama ve aktarma aşamasında dili bir araç olarak kullanırlar. Dil bir araç olarak hem bireylerin yazılı ya da sözlü anlatılanları anlayabilme becerileriyle bilgiyi öğ'renmelerine (dinleme, okuma) hem de bilgilerini doğru ve anlaşılabilir bir biçimde anlatabilme becerileriyle öğ'rendilderini aktarabilmelerine (konuşma, yazma) imkan tanır. Dil öğ'retiminin ana unsuru olan temel dil becerileri, aynı zamanda fen ve teknoloji derslerinde de önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada dilin fendeki öneminden yola çıkarak fen bilgisi öğ'retmenlerinin sahip oldukları temel dil becerileri ve bu becerileri derslerinde ne kadar ve nasıl kullandıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilinde bulunan okullarda görev yapan 68 fen öğ'retmenine 30 sorudan oluşan bir ölçme aracı uygulanmıştır. Ölçme aracından elde edilen veriler hem nitel hem de nicel olarak değ' erlendirilmiştir. Ulaşılan bulgular, fen öğretmenleri tarafından temel dil becerilerinin kullanım düzeyini ve bu becerileri içerisinde barmdıran çeşitli yöntem ve teknilderin fen ve teknoloji derslerinde kullanımını tespit etmek açısından önemlidir.
Alternatif Dilde Özet: Students of the premier-middle school use the language as a tool at the stage of knowledge's getting, understanding, interpreting and transferring. Language as a tool enables the individuals to leam the knowledge through their skills (listening and reading) of understanding what they have been told by verbal or written and also enables the individuals to transfer their knowledge in a correctly and tangible way. The basic language skills which are the main element of language teaching also have an important place in science and technology lessons. In this study, it has been aimed to identify the basic language skills and using in science and technology lessons of different kinds technical and method within these skills.

PDF Formatında İndir

Download PDF