image.jpg

Derginin Adı: MESLEKİ BİLİMLER DERGİSİ
Cilt: 2017/6
Sayı: 2
Makale Başlık: SANAYİDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM VE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI: ÖRNEK UYGULAMALAR
Makale Alternatif Dilde Başlık: ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE AND ECO-EFFICIENCY (CLEANER PRODUCTION) PROGRAMME IN INDUSTRY: BEST PRACTICES
Makale Eklenme Tarihi: 9.02.2021
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İklim değişikliği, çok ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek çok yönlü ve küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İklim değişikliği ile ilgili yapılan uluslararası ve ulusal düzenlemeler sanayide büyük bir dönüşüm sürecini başlatmıştır. Sanayi sektörü küresel emisyonların büyük bir kısmına neden olmaktadır. Sanayide son dönemde ekoverimlilik, çevre dostu teknolojiler ve endüstriyel ekoloji gibi yeni kavramlar ortaya çıkmış ve mevcut potansiyelin en iyi şekilde kullanılması gerekliliği hem çevre kalitesi hem de üretimin sürdürülebilirliği açısından zorunlu hale gelmiştir. Sanayide iklim değişikliğine uyum nedeniyle ortaya çıkması beklenen, doğrudan üretimi ve rekabet gücünü olumsuz yönde etkileye ce k unsurlara karşı önlemlerin alınması gereklidir. İklim değişikliği etkilerinin yönetiminde sanayi açısından en önemli yöntem olarak görülen çevre teknolojilerinin kullanımının işletme için önemli bir rekabet avantajı sağlayabileceği görülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Climate change emerges as a multifaceted global problem those results in serious environmental and socio-economic consequences. National and international regulations on climate change initiated immense revolution process in industry. Manufacturing sector causes majority of the global emissions. Lately, new concepts emerged in manufacturing business including eco-efficiency, environmentally friendly technologies, and industrial ecology and thus essentiality of more efficient use of available potentials became imperious both for environmental quality and sustainability of production. It is imperative to take precautions against elements and factors that will have direct adverse effect on production and competitiveness due to the imposed adaptation to the climate change. It appears that the use of environmentally friendly technologies which is considered to be the most vital method in management of effects resulted by the climate change could deliver substantial advantage for the corporation.

PDF Formatında İndir

Download PDF