image.jpg

Derginin Adı: MESLEKİ BİLİMLER DERGİSİ
Cilt: 2019/8
Sayı: 2
Makale Başlık: ÖĞRENCILERIN BALIK ETI TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELiRLENMESiNDE ÇiNE MYO ÖRNEĞi
Makale Alternatif Dilde Başlık: EXAMPLE OF ÇİNE MYO İN THE DETERMİNATİON OF FİSH CONSUMPTİON LEVELS AND CONSUMPTİON OF FİSHES
Makale Eklenme Tarihi: 9.02.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Sağlıklı ve dengeli beslenme için hayvansal proteinlerin dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir. Bu bakımdan, zengin protein içeriği ve yapısında bulunan çoklu doymamış yağ asitleri yönünden zengin olan balık eti, hayvansal protein kaynağı olarak insan sağlığı için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. İnsan sağlığı üzerindeki faydalarının bilinmesine rağmen ülkemiz de balık eti tüketimi istenilen seviyede değildir. Tarım ve gıda alanında eğitim veren Çine Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin balık eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının ortaya koyulmasını amaçlayan bu çalışma, gözlem altında anket yöntemiyle yürütülmüştür. Ankete Arıcılık, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım, Süt ve Ürünleri teknolojisi ile Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programlarında okuyan 147’si kız ve 33’ü erkek olmak üzere toplam 180 öğrencinin katılımı sağlanmıştır. Anket sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin balık etini hem besin değeri hem de lezzetli olması nedeniyle tercih ettikleri ve tüketim düzeylerinin Türkiye’de ortalama kişi başı balık eti tüketim ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: In order to maintain a healthy and balanced human nutrition, animal protein must be consumed in a balanced manner. In this respect, fish meat has an indispensable importance for human health as a source of animal protein thanks to its rich protein content and polyunsaturated fatty acids. Despite the fact its benefits on human health are known, the consumption of fish meat in Turkey is not at the desired level. This study aimed at revealing the fish meat consumption levels and habits of Çine Vocational School students in the programs related to agriculture and food. The survey was carried out by under observation method. A total of 180 students in the study programs of Apiculture, Meat and Products Technology, Food Technology, Organic Agriculture, Milk and Dairy Technology and Olive and Olive Processing Technology, 147 of whom were girls and 33 of whom were male, participated in the survey. The results suggest that the students prefer fish meat because of their nutritional value and taste and their consumption levels are above the average fish meat consumption per capita in Turkey.

PDF Formatında İndir

Download PDF