image.jpg

Derginin Adı: Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları
Cilt: 2020/0
Sayı: 1
Makale Başlık: Mustafa Imamović’in Boşnakların Tarihi (Historija Bošnjaka) Adlı Kitabı ve Türkçe Tercümesine Dair Tespit ve Değerlendirmeler
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 21.01.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mustafa Imamović tarafından 1997 yılında kaleme alınan Historija Bošnjaka adlı çalışma, 2018 yılında Hüseyin Gül ve Cenita Özgüner tarafından Boşnakların Tarihi adıyla Türkçeye tercüme edilerek Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Eserin başına Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan’ın kaleme aldığı bir takdim yazısı eklenmiştir. Boşnaklar ve Bosna Hersek hakkında günümüze değin Türkiye’de yapılan çalışmalarda yerel kaynakların yeterince kullanılmamasının ciddi bir eksik olduğu düşünülürse, Boşnakların Tarihi bu eksikliği gidermesi ve Güney Slavları ile alakalı Türkiye’deki akademik literatüre olan katkısı bakımından paha biçilemez bir eserdir. Böyle temel bir eserin Türkçeye kazandırılması bu alandaki çok büyük bir açığı kapatacaktır. Fakat gerek eser, gerek tercümesi ve gerekse de takdim yazısında karşılaştığımız birtakım ifadeler, çeviride kullanılan bazı kavramlar ve bizzat yazarın verdiği bazı bilgiler dikkat çekici bulunduğundan, bu konuda oluşabilecek muhtemel yanlış anlamaların önüne geçilmesi amacıyla bu yazıyı kaleme alma gereği hâsıl olmuştur. Değerlendirmeler, takdim yazısı, çeviride izlenen yöntem ve eserin muhtevası hakkında olmak üzere üç başlık üzerinden yapılacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF