image.jpg

Derginin Adı: Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları
Cilt: 2019/0
Sayı: 1
Makale Başlık: Gönderim Tarihi: 02.12.2018 Araştırma Makalesi Kabul Tarihi: 21.01.2019 Bulgaristan’daki Kırım Tatarlarının Atasözleri ve Bu Atasözlerinin Cümle Yapısı Bakımından İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 21.01.2021
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Atasözleri; bir toplumun deneyimlerinden çıkmış, kısa ve özlü tavsiyeler veren toplum tarafından kabul edilmiş kalıp ifadelerdir. Dolayısıyla da her atasözünün içinde o toplumun olaylar karşısında tutunduğu müşterek tavrı görmek mümkündür. Her ne kadar farklı coğrafyalarda ve devletlerde yaşasalar da dilsel, tarihsel ve kültürel devamlılık Türk halklarının atasözlerinde bir ortak bakış açısı sağlamıştır. Bu durum özellikle Ukrayna, Rusya, Romanya, Türkiye’ye dağılmış Kırım Tatarlarının atasözleri üzerine yazılmış eserlerde tespit edilebilir. Bulgaristan’da yaşayan Kırım Tatarlarının atasözleri ise henüz ortaya konulmadığından bu sürece dâhil olamamıştır. Çalışmamızda Gülser Canay tarafından hazırlanan ve içinde folklorik malzemeler bulunan “Ateşlerimen Kelenler” adlı eserden Bulgaristan’daki Kırım Tatarlarına ait atasözleri çıkarılıp Türkiye Türkçesine aktarılmış ve bu atasözlerinin cümle yapılarına göre tasnifi yapılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF