image.jpg

Derginin Adı: Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 2
Makale Başlık: OLUŞUMSAL YAPISALCILIK BAĞLAMINDA “SORUNSAL KAHRAMAN” VE “DÜNYA GÖRÜŞÜ” KAVRAMLARI: BERNARD-MARIE KOLTÈS’İN BATI RIHTIMI (QUAI OUEST)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.11.2020
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Öz: Yazın toplumbiliminde ortaya koyduğu ilke ve kuralları kendinden önceki kuramcıların çalıĢmalarıyla birleĢtirerek, oluĢumsal yapısalcılığın sınırlarını çizen ve farklı türden yapıtlardaki uygulamalarını gösteren Lucien Goldmann, yönteminin tiyatro yapıtlarının çözümlenmesinde de uygulanabilir olduğunu gösterir. Ona göre, sanatın hangi dalında olursa olsun, kayda değer eser niteliği taĢıyan her ürün, düĢüncede oluĢma düzeyinden baĢlayarak, okur veya izleyiciye tamamlanmıĢ bir ürün olarak sunulduğu en son aĢamaya kadar, tümüyle ait olduğu toplumun tarihsel, ekonomik, toplumsal ve kültürel gereklilik ve gereksinimleri doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ürünün ortaya çıkmasında yazar ya da sanatçının rolü, temsilcisi olduğu toplumun sözcülüğünü üstlenmektir. Aydın kimliğiyle, temsilci konumunda olan sanatçı ya da yazar, toplumda var olan “olası bilinç” sayesinde oluĢan “dünya görüĢü”nün Ģekillendirilmesi ve dile getirilmesini sağlar. Goldmann‟ın iĢaret ettiği bu türden kesinlemeler doğrultusunda, onun çözümleme ve eleĢtiri yönteminin bir bütün olarak tiyatro yapıtına uyarlanmasının hacimli bir çalıĢmayı gerektireceği düĢüncesinden hareketle çalıĢmamızı sınırlandırmak istedik ve bu çalıĢmada, çağımız insanının gittikçe büyüyen anamalcı ekonomi düzeninin çarkları arasında parçalanan ve mutsuzluğu sürekli artan değiĢik toplumsal gruplara özgü insanların gündelik yaĢamından bir kesit sunan Bernard-Marie Koltès‟in Batı Rıhtımı (Quai Ouest) adlı tiyatro oyununda, yapıtın kaleme alındığı toplum koĢullarında oluĢan ortak bilinç çerçevesinde bir sözcü olarak yazarın ortaya koyduğu “dünya görüĢü” ve “sorunsal kahraman” kavramlarını inceledik
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF