image.jpg

Derginin Adı: Uluslararası Eğitim Spektrumu Dergisi
Cilt: 2019/1
Sayı: 1
Makale Başlık: KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMSEL YETERLİLİĞİN DERS KİTAPLARINDAN EDİNİMİ: “SPEAKOUT” DERS KİTABINDAKİ OKUMA AKTİVİTELERİNİN KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMSEL YETERLİLİK UNSURLARI AÇISINDAN ANALİZİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: ACQUIRING INTERCULTURAL COMMUNICATIVE COMPETENCE FROM COURSEBOOKS: AN ANALYSIS OF READING ACTIVITIES IN THE COURSEBOOK “SPEAKOUT”
Makale Eklenme Tarihi: 31.03.2020
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İngilizcenin küresel ortak dil anlamındaki artan rolü ile kültürlerarası iletişimsel yeterlilik son zamanlarda dil öğretimi alanında önemli bir paradigma olarak kabul edilmektedir, bu nedenle dil ve kültür entegrasyonu giderek daha önemli hale gelmiştir. Ders kitapları yabancı dil öğretiminde temel öğretim materyalleri olarak değerlendirildiğinden, öğrencilere kültürlerarası iletişimsel yeterlilik gelişiminde yol inşa etmesi için çeşitli kültürler arası unsurları içermesi gereklidir. Bu bakımdan, İngilizce ders kitaplarında kültürlerarası içeriğin araştırılması gereklilik arz eden bir konudur. Bu çalışma, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’ndaki İngilizce ders kitaplarının kültürlerarası unsurları içerip içermediğini araştırmak için bir girişimdir. Değerlendirme sonunda, “Speakout” ders kitabı serisinin okuma faaliyetleri bakımından içeriği ile ilgili olarak öğrencilerin kültürlerarası iletişimsel yeterlilik becerilerini geliştirmek için yeterli olmadığı tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Intercultural communicative competence is recently considered to be a significiant paradigm in language teaching area with the increasing role of English as a global lingua franca, therefore the integration of language and culture has become progressively more important. Since the textbooks are regarded as core teaching materials in foreign language teaching, it is essential for textbooks to contain various intercultural elements in order to construct the way for the development of intercultural communicative competence of learners. In this respect, intercultural content in English textbooks is a necessary issue to be investigated. This present study is an attempt to explore whether intercultural elements persist in language textbooks of Adana Science and Technology University School of Foreign Languages. As a result of the evaluation, it was found that textbook series of Speakout is not sufficient to enhance learners’ intercultural communicative competence through its content in terms of reading activities.

PDF Formatında İndir

Download PDF