image.jpg

Derginin Adı: Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2018/4
Sayı: 6
Makale Başlık: KARADENİZ’E KIYISI OLAN ÜLKELERDEN İTHAL EDİLEN HUŞ VE YERLİ KAYIN TOMRUKLARINDAN ÜRETİLEN KONTRPLAKLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 21.02.2020
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Kontrplak üretiminde genellikle kullanılan ağaç türleri kayın, kızılağaç, kavak, ladin, çam, okume, tetra, ozigo ve diğer tropik türlerdir. Ülkemizde genelde kayın ağacının kullanılması, ham madde temini ve maliyeti gibi problemleri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle değişik ağaç türlerinin kontrplak üretiminde kullanılması gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada, özellikle Avrupa, Baltık ülkeleri, Polonya, Belarus ve Rusya’da kontrplak sektöründe kullanılan önemli ağaç türlerinden biri olan huş odunu, kayın odunu ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu amaçla üre formaldehit ve melamin üre formaldehit tutkalları kullanılarak yerli kayın ve Ukrayna’dan ithal edilen huş tomruklardan elde edilen soyma kaplamalardan üretilen kontrplaklar (kayın, huş ve huş-kayın) karşılaştırılmıştır. Kontrplak levhalarının yapışma ve eğilme direnci değerleri sırasıyla TS EN 314-1ve TS EN 310 standartlarına göre belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, huş kaplamalardan üretilen kontrplakların göstermiş olduğu mekanik özellikler, kayın kontrplaklara yakın değerler vermiştir. Kullanım yerine göre gerekli standart değerleri karşıladığı görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF