image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2019/5
Sayı: 3
Makale Başlık: TÜGÖLBAY SIDIKBEKOV’UN “İYGENBAY ÇOBAN NASIL UÇAK SATIN ALDI?” HİKȂYESİNİN İZLEKSEL AÇIDAN İNCELENMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE HİSTORİCAL ANALYSİS OF TÜGÖLBAY SYDYKBEKOV’S STORY TİTLED “İYGENBAY KOYÇU KANTİP UÇMA SATIP ALDI?”
Makale Eklenme Tarihi: 11.02.2020
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Kırgız bir yazar olan Tügölbay Sıdıkbekov, yenileşmeye açık bir yazardır. Yazarın eserlerinde toplum; birlik, beraberliğin ve dayanışmanın olduğu, bireyin kendini gerçekleştirebildiği bir mekân gibi tasvir edilebilir. Sıdıkbekov’un kaleme aldığı Gülme ve Hayat isimli kitabı 1988 yılında Kırgızistan’ın Frunze şehrinde yayınlanmış olup eser, iki bölümden oluşur. Birinci bölümü uzun hikâyelerden ikici bölümü ise kısa hikâyelerden meydana gelir. İncelenecek olan hikâye İygenbay Çoban Nasıl Uçak Satın Aldı? Hikâyesi olup eserin kısa hikâyeler kısmında yer alır. Toplam sayfası 13’tür. Esere bakıldığında toplumda ortaklık sağlayan iki temel öğeden bahsedilebilir. Bunlardan ilki keçe ikincisi ise dildir. Kırgız toplumunda yaygınlıkla kullanılan keçe, geleneği temsil etmektedir. İkinci unsur olan dil ise geçmişten geleceğe bilgi aktarmanın yanında gelenek göreneklerin, sözlü ve yazılı edebiyat ürünlerinin ana kaynağıdır. Çalışma eserin satır aralarına gizlenmiş mesajların aktarılması amacıyla kaleme alınmıştır. Yazar eserin kurgusunda, okuruna farklı bir bakış açısı kazandırmak ve hayatta meydana gelen sıradan olayların bile bireyi ya da toplumu nasıl değiştireceğinin ipuçlarını okuyucunun zihnine teslim eder. Tespitlerimize göre, incelemeye esas olan eser daha önce Türkiye’de akademik çalışmaya konu olmamıştır. Bu bağlamda eser tarafımızdan okunup transkripsiyonu ile birlikte Türkiye Türkçesine aktarılmış ve izleksel açıdan incelenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Tügölbay Sıdıkbekov, who is a Kyrgyz writer, is a writer open to innovation. The society in the author's works; it can be portrayed as a space where unity, togetherness and solidarity can be realized by the individual. One of the works that Sıdıkbekov wrote is how Igendag Çoban bought the plane? It is the work. Looking at the work, two basic elements of partnership in society can be mentioned. The first is felt and the second is language. The felt, which is widely used in Kyrgyz society, represents tradition. The second element, language, is the transfer of information from the past to the future, as well as the main source of tradition, oral and written literature. The study was written to convey the messages hidden between the lines of the work. In the editing of the work of the author, it gives the reader a different perspective and the clues of how the ordinary events occurring in the life of the individual or society will change. According to our findings, the review mainly work has previously been the subject of academic study in Turkey. In this context, work has been read by us have been transferred to Turkey with Turkish transcription and examined the thematic point of view.

PDF Formatında İndir

Download PDF