image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2019/5
Sayı: 3
Makale Başlık: ABDÜLMECİD SİVASÎ’NİN HALVETİLİK ADABI HAKKINDAKİ ESERİ: Mİ’YÂR-I TARÎK
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE TURKISH MANUSCRIPT OF ABDULMECID SIVASI RELATED TO KHALWATIYYA’S RULES: MI’YAR-I TARIK
Makale Eklenme Tarihi: 11.02.2020
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Türk tarihi ve tasavvuf tarihi bakımından önemli bir yere sahip olan Halvetilik, Anadolu’da ilk defa Amasya’da ortaya çıkmıştır. Halvetilik, her zümreden insana hitap etmesiyle pek çok coğrafyada etkinliğini sürdürmüştür. Mevlevilik ya da Nakşibendilik gibi belli kesimlere hitap etmeyen Halvetilik, pek çok kola ayrılmış olmasıyla Türk tasavvuf tarihinde dikkat çekmiş ve “tarikat fabrikası” olarak adlandırılmıştır. Tekke sayısının diğer tarikatlardan fazla olması da onun etkinlik alanını göstermesi bakımından dikkate değer bir özelliğidir. Yoğun ilgi gören bir tarikat olarak Halvetilik birçok araştırmaya konu olmasına rağmen tarikatın adap ve ritüellerinin tam olarak ortaya koyulmadığı, tarikat adabıyla ilgili yazılmış eserlerin incelenerek henüz literatüre kazandırılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada, Halvetiliğin İstanbul’a taşınmasında önemli rolü olan 17. yüzyıl Halvetî şeyhlerinden Abdülmecid Sivasî’nin tarikatın adap ve ritüellerinden bahseden eseri Mi’yâr-ı Tarîk tanıtılacaktır. Çalışmada Halvetiliğin Türk tasavvuf tarihindeki yerine kısaca değinildikten sonra konuyla ilgili bilimsel çalışmalara yer verilecektir. Sonrasında ise eserin muhtevası ve tespit edilen iki nüshası incelenecektir.
Alternatif Dilde Özet: Khalwatiyya, having an important place in Turkish history and history of sufism, first emerged in Amasya in Anatolia. Khalwatiyya, with its impacts on people of every class, continued its existence in many regions. Unlike Mawlawiyya and Naqshbandiyya, Khalwatiyya did not have an impact only on a certain class. Becoming a centre of attention due to its several branches, it stood out in Turkish sufism history and therefore it was called as “dervish order factory”. It is also an important feature evidencing its large area of impact that the lodges of this order had always been far more in number than others. Although Khalwatiyya, which attracts intensive attention, has been the subject of much study and research, the rules and rituals of this order have not been fully revealed and the manuscripts written about its rules have not been published yet. In this study, Mi’yar-ı Tarik, a work by the 17th century Khalwati sheikh Abdülmecid Sivasi who had a significant role in transferring Khalwatiyya to İstanbul, will be introduced. The work describes the rules and rituals of the religious order of Khalwatiyya. In the study, scientific studies on the subject will be discussed after the place of Khalwatiyya in Turkish sufism history is briefly explained. Afterwards the specified copies and content of the work will be analysed in detail.

PDF Formatında İndir

Download PDF