image.jpg

Derginin Adı: Sınırsız Eğitim ve Araştırma Dergisi
Cilt: 2018/3
Sayı: 3
Makale Başlık: Hafif Zihin Engelli Öğrencilere Cümle Çözümleme Yöntemiyle Sesli Harflerin Öğretimi: Eylem Araştırması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Vowels Teaching through Sentence Analysis Method for the Mild Intellectual Disabilities: Action Research
Makale Eklenme Tarihi: 15.07.2019
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Okur-yazar olmak hem normal gelişim gösteren bireyler hem farklı gelişim gösteren bireyler için işlevsel bir beceridir. Bireyler günlük yaşamlarını bağımsız sürdürebilmek için okuma yazma becerisine ihtiyaç duymaktadırlar. Özel eğitim esnek bir alandır ve bireysel farklılıkları dikkate alır. Öğrencilerin öğrenebilmesi için birden çok yöntemi kullanmaya uygun bir alandır. Araştırma eylem araştırması olup Edirne ilinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada 2005 yılından beri programda olan ve kullanılan “ses esaslı cümle yöntemi” ile okuma yazmayı öğrenememiş 11 yaşında 6. Sınıfa devam eden hafif derecede zihin engelli bir öğrencinin “cümle çözümle yöntemi” ile sesli harfleri öğrenme düzeyi incelenmiştir. Öğrenciye 8 tane sesli harf ile başlayan fiş sunulmuştur (Ali ata bak. Emel eve gel. İpek ipi tut. Oya okula koş. Işıl ılık süt iç. Ömer mısır sever. Uyan Ufuk uyan. Ümit bu üzüm.). Sunulan fişlerden 3 tanesi fiş cümleleriyle uygun resimler aracılığı ile sunulmuş, 5 tanesi ise resim olmadan sunulmuştur. Öğrenci ile yapılan dersler video kayıt altına alınmış ve araştırmacı araştırma günlükleri tutmuştur. Araştırmanın verileri içerik analizi ile analiz edilmiş olup analiz edilirken doküman incelemesi ve görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencinin cümle çözümleme yöntemi ile sesli harfleri öğrenme düzeyinde anlamlı bir değişim bulunmuştur ve görsellerle sunulan fişlerin hatırlanması ile görsel olmadan sunulan fişlerin hatırlanması arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Literacy is a functional skill for both individuals with different development and normal development. Individuals need literacy skills in order to be able to maintain their daily lives independently. Special education is a flexible field and takes into account individual differences, and it uses multiple methods for students to learn. This is an action research carried out in the province of Edirne, Turkey. In this research, the level of vowels in teaching through “the sentence analysis method” of one 11-year-old and 6th grade student with mild intellectual disabilities who failed to learn how to read and write with “the sound-based sentence method” which has been in curriculum since 2005 has been investigated. The student was given eight tags including one sentence each starting with vowels. Three out of eight tags were presented with visuals whereas five of which were provided merely as written statements. Lessons carried out with the student were recorded in the video and the researcher kept the research logs. The research data were analyzed by document analysis and interviews. At the end of the research, the radical change was observed in the level of vowels teaching by “the sentence analysis method” of the student.

PDF Formatında İndir

Download PDF