image.jpg

Derginin Adı: USAYSAD-Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi
Cilt: 2019/5
Sayı: 1
Makale Başlık: İŞYERİ NEZAKETSİZLİĞİ VE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER: HEMŞİRELER ÜZERİNE BİR İNCELEME
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE RELATIONSHIP BETWEEN WORKPLACE INCIVILITY AND DEMOGRAPHIC FEATURES: A STUDY ON NURSES
Makale Eklenme Tarihi: 30.04.2019
Okunma Sayısı: 13
Makale Özeti: İşyeri nezaketsizliği, sosyo-demografik değişkenlerden etkilenebilir. Nezaketsizlik, hasta bakım kalitesini düşürebilir. Bu aştırmanın amacı, hemşirelerin deneyimlediği, meslektaş, doktor ve yönetici nezaketsizliği ile sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmanın örneklemini, bir kamu hastanesinde en az bir yıl çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 206 hemşire oluşturmuştur. Hemşirelere, sosyo-demografik özellikleri belirlemeye yönelik hazırlanan sorular ve işyeri nezaketsizliği ölçeğinden oluşan anket formu Ağustos-Ekim 2017 tarihinde gözetim altında uygulanarak veriler toplanmış ve değerlendirilmiştir. Örnek kitleyi oluşturan hemşirelerin, %82’sinin evli, %54,4’ünün lise mezunu olduğu, % 45,6’sının haftada en fazla 40 saat çalıştığı tespit edildi. Meslektaş, doktor ve yönetici nezaketsizliği ile sosyo-demografik özellikler arasındaki ilişkileri belirlemek için, anova ve t testi uygulandı. Meslektaş nezaketsizliğinin, çalışma yılına ve çalışma saatine göre farklılaştığı saptandı. Korelasyon analizine göre; meslektaş nezaketsizliği ile doktor nezaketsizliği (r= ,550; p=,000) ve yönetici nezaketsizliği (r= ,442; p=,000) arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Sonuç olarak hemşirelerde; meslektaş, doktor ve yönetici nezaketsizliği puan ortalaması düşük düzeydedir. Her üç nezaketsizlik türü, birbirini etkilemektedir. İşyeri nezaketsizliği; çalışanlar, hastane ve hasta bakım kalitesi açısından önem verilmesi gereken bir konudur.
Alternatif Dilde Özet: Workplace incivility may be affected by socio-demographic variables. Incivility may reduce the quality of patient care. The aim of this researce is to reveal the relationship between the sociodemographic variables and incivility of colleagues, doctors and managers experienced by nurses. The questionnaire form, which was prepared to determine the socio-demographic characteristics of the nurses and the scale of the workplace incivility scale, was applied under supervision in August-October 2017 and the data were collected and evaluated. Of the nurses who made up the sample, 82% were married, 54,4% were high school graduates, and 45,6% worked maximum for 40 hours a week. Anova and t test were used to determine the relationships between incivility of colleague, physician and executive and socio-demographic characteristics. It was determined that incivility of the co-worker was different according to the working year and working hours. According to correlation analysis; a positive and meaningful relationship was found between incivility of the co-worker and the doctor's incivility (r = ,550; p = ,000) and executive's incivility (r = ,442; p =,000). As a result, at nurses; the mean incivility score of colleagues, doctors and administrators is low. All three types of incivility affect each other. Workplace incivility; it is an issue that should be given importance in terms of employees, hospital and patient.care.quality.

PDF Formatında İndir

Download PDF