image.jpg

Derginin Adı: Dergiabant
Cilt: 2018/2
Sayı: 12
Makale Başlık: KLASİK HADİS KAYNAKLARINA GÖRE ABDULLAH B. SA’D B. EBÎ SERH
Makale Alternatif Dilde Başlık: ACCORDING TO THE SOURCES OF CLASSICAL HADITH LITERATURE THE ABDULLAH IBN SAAD IBN ABI AL-SARH
Makale Eklenme Tarihi: 15.01.2019
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu makalede İslam tarihinin en ilginç kişiliklerinden birisi olan Abdullah b. Sa’d b. Ebî Serh konu edinilmiştir. Çalışmada öncelikle klasik hadis kaynaklarında onunla ilgili rivayetler tespit edilmiştir. Ardından bu rivayetlerin metin ve isnad tenkitleri yapılmıştır. Çalışmada İbn Ebî Serh ile ilgili bazı sorulara cevaplar aranmıştır. Bu sorulardan bazıları şunlardır: İbn Ebî Serh, irtidat etmiş midir? Klasik hadis kaynaklarında kâfir olarak öldüğünü destekleyecek herhangi bir rivayet mevcut mudur? Onun Kur’an-ı Kerim’i tahrif ettiğine dair sahih veyahut zayıf rivayetler var mıdır? İbn Ebî Serh ile ilgili indiği iddia edilen ayetlerin konuya delaletleri kesin midir? Bütün bunlara ilaveten klasik hadis kaynaklarında ulaşılan her bir rivayetin sıhhat değeri üzerinde durulmuştur. Ayrıca makalede İbn Ebî Serh’in hayatı konusunda ittifak edilen ve edilmeyen hususlar da tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In this article, one of interesting personalities of Islamic history, Abdullah Ibn Saad Ibn Abi al-Sarh has been mentioned. In the study, firstly the rumors related to him in classical hadith sources were determined. Then the text and isnad criticism of these narrations were made. In this study, some questions about Ibn Abi al-Sarh were searched. Some of these questions are as follows: did Ibn Abi al-Sarh apostatize? Is there any narration to support the death of an infidel in the classical hadith sources? Is there any illegitimate or aphoristic narratives in the classical hadith sources that he has falsified the Holy Quran? Are the indications of the verses allegedly related to Ibn Abi al-Sarh? In addition to all these, there are also some items which are allied and not mentioned in Ibn Abi al-Sarh 's life.

PDF Formatında İndir

Download PDF