image.jpg

Derginin Adı: AYDIN TÖMER DİL DERGİSİ
Cilt: 2018/1
Sayı: 1
Makale Başlık: Akademik Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Süreci İçerisinde Dinleme Öğrenme Alanına Yönelik Bir Eylem Araştırması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 13.09.2018
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Araştırmacı, dil öğretim merkezinde yaptığı öğretimler esnasında mezun olan öğrencilerden gelen birtakım şikâyetlerle karşılaşmıştır. Söz konusu öğrenciler katıldıkları konferans ve panel benzeri akademik oturumlarda katılımcıların anlattıklarını yeteri düzeyde anlamadıklarını ve üniversitede aldıkları derslerde öğretim elemanlarının konuşmalarını anlamakta zorluk çektiklerini belirtmişlerdir. Bu şikâyetlerden hareketle öğretim elemanları, okutmalar ve farklı öğrencilerle de yapılan görüşmelerde benzer durumların olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlardan hareketle öğrencilerin dinleme alanına dair birtakım kazanımları elde edemediği anlaşılmıştır. Dinleme alanına yönelik olarak yabancı dil olarak Türkçe öğretimi bağlamında yurt içi ve yurt dışı alan yazın taranmış, uzman görüşlerine başvurulmuş ve dinleme-anlama alanına yönelik olarak birtakım kazanımlar tespit edilmiştir. Bu kazanımların belirli bir öğretim süreci içerisinde öğrencilere kazandırılması hedeflenmiştir. Süreç öncesinde öğrencilere kazandırılacak bu becerilerden hareketle, bir öğretim materyali ve öğretim materyaline dayanan birtakım etkinlikler geliştirilmiştir. On iki haftalık süreç boyunca öğrencilerin etkinlik kağıtları ve öğrenci günlükleri toplanmış oluşturulan geçerlilik komitesinde değerlendirilip sürece yansıtılmıştır. Ayrıca öğretim esnasında video kamera ve araştırmacı günlükleri ile de birtakım veriler toplanmıştır. Tüm veriler nitel araştırma yöntemi kapsamında betimsel çözümlemeye tabi tutulmuş ve yorumlanmıştır. Verilerin çözümlemesi ve öğrencilerden elde dilen günlüklerden hareketle öğretim sürecinin ve süreç boyunca uygulanan etkinliklerin öğrenciler için faydalı olduğu sonucuna varılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF