image.jpg

Derginin Adı: Sınırsız Eğitim ve Araştırma Dergisi
Cilt: 2018/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Meaning in Life and Lifelong Learning: The Case of Turkish Immigrants in the United Arab Emirates
Makale Alternatif Dilde Başlık: Yaşamda Anlam ve Yaşamboyu Öğrenme: Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yaşayan Türk Göçmenler Örneği
Makale Eklenme Tarihi: 31.07.2018
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Adults’ psychological well-being is greatly influenced by the meaning they attain in life. A lack of an established meaning in life may cause distress, and urge individuals to indulge in activities assisting in their quest for meaning. Immigration, be it a reason for or a result of the quest for meaning, may seriously affect people’s psychological well-being. A plethora of research has investigated the issues under-privileged immigrants face, with little attention given to professional immigrants’ well-being. These people’s lifelong learning propensities relative to acquisition of meaning in life have not received much attention either. The complementarity between the two can increase our understanding of the psychological and educational needs of professional immigrants. To this end, this research investigated 50 professional Turkish immigrants’ experiences in the UAE. It involved 30 female and 20 male adults with a mean age of 38. Data were collected using two instruments borrowed from the literature on the topic. Results showed that the participants’ scores for presence of and search for meaning were above the threshold level indicating a positive attribute. The participants in the female, mid-adulthood, and greater length of stay categories received higher scores for presence of meaning in life. A weak, positive correlation occurred between presence of meaning in their lives and lifelong learning scores; however, a weak, negative correlation was detected between search for meaning in life and lifelong learning scores. Results are discussed, and recommendations are made to enhance professional immigrants’ acquisition of meaning in life through engagement in lifelong learning.
Alternatif Dilde Özet: Yetişkinlerin psikolojik olarak ne kadar iyi durumda oldukları yaşamlarında elde etmiş oldukları anlam ile yakından ilişkilidir. Yaşamlarında belirli bir anlam elde edememiş bireyler mutsuz olabilirler. Bu durum aynı zamanda onların bir anlam arayışına girmelerine de neden olabilir. Bu arayışın bir nedeni ya da sonucu olan göç, bireylerin psikolojik durumunu derinden etkiler. İmkanları yetersiz, maddi durumları düşük olan göçmenlerin karşı karşıya bulunduğu sorunlar üzerine birçok araştırma yapılmış bulunmaktadır. Ancak iyi bir meslek sahibi ve toplumda nispeten iyi durumda olan yetişkin göçmenlerin iyi-oluş durumlarına ilişkin çalışmalar yok denecek kadar azdır. Ayrıca yetişkin bireylerin yaşamlarında bir anlam oluşturma ve yaşamboyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişki de araştırmacılardan ilgi görmemiştir. Alandaki bu boşluğu doldurmak üzere yürütülen bu çalışmaya, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan meslek sahibi, maddi durumları göreceli olarak iyi durumda olan 50 Türk yetişkin birey katılmıştır. 38 yaş ortalamasıyla, katılımcıların 30’unu kadın ve 20’sini erkek yetişkin bireyler oluşturmuştur. Veriler, alanda daha önce geliştirilmiş olan iki farklı veri toplama aracı ile elde edilmiştir. Sonuçlar katılımcıların yaşamlarında hali hazırda var olan amaçlar ve amaç arayışlarının belirlenen eşik düzeyinin üzerinde olduğunu göstermiştir. Kadın, orta-yaş, ve ev sahibi ülkede geçirilen sürenin uzunluğu dikkate alınarak yapılan inceleme sonucunda, bu guruplardaki yetişkinlerin yaşamlarında hali hazırda var olan anlama ilişkin daha fazla puan aldıkları belirlenmiştir. Ayrıca yaşamda var olan anlam ile yaşamboyu öğrenme puanları arasında zayıf, olumlu bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Ancak yaşam için bir anlam arayışı ile yaşamboyu öğrenme puanları arasında zayıf, olumsuz bir korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlar tartışılmakta ve meslek sahibi, maddi durumları göreceli olarak iyi durumda olan göçmenlerin yaşamboyu öğrenme aracılığıyla yaşamlarında bir anlam belirlemelerine yardımcı olacak önerilerde bulunulmaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF