image.jpg

Derginin Adı: Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Cilt: 2018/1
Sayı: 39
Makale Başlık: Lavery’s Frozen: The Psychosexual History of a Sexual Predator and the Poetics of Anti-Paedophilia
Makale Alternatif Dilde Başlık: Lavery’nin Frozen Adlı Oyunu: Bir Cinsel İstismarcının Psikoseksüel Hikayesi ve Pedofili Karşıtlığının Poetikası
Makale Eklenme Tarihi: 20.07.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bryony Lavery is an important figure in British feminist drama. She has been noted by critics for her unconventional theatrical methods and themes. Her Frozen (1998) is an anti-paedophiliac play that deals with a psychiatrist who tries to investigate the motives of a paedophile. Investigations into the past of the sexual predator blur the lines between the victim and the victimiser, and the acts of forgiving by the wronged family challenge conventional motifs of revenge. Lavery’s use of black and dark comedy further challenges conventional ways of dealing with such serious matters. Therefore, by presenting the psychosexual history of the sexual predator in Bryony Lavery’s Frozen, this article will analyse the social and psychological reasons behind sexual abuse in the play, and discuss Lavery’s unconventional poetics of anti-paedophilia.
Alternatif Dilde Özet: Bryony Lavery, İngiliz feminist tiyatrosu için önemli bir figürdür. Sıradışı tiyatro teknikleri ve konuları eleştirmenlerin dikkatini çekmiştir. Frozen (1998) adlı pedofili karşıtı oyunu, bir çocuk istismarcısının güdülerini inceleyen bir psikiyatristi irdelemektedir. Cinsel istismarcının geçmişi incelendiğinde mağdur ve mağdur eden arasındaki çizgi bulanıklaşmakta ve mağdur edilen ailenin istismarcıyı affetmesi geleneksel intikam öğesine karşıt bir durumu ortaya koymaktadır. Lavery’nin kara mizah kullanması geleneksel kavramlar çerçevesinde bu gibi ciddi meselelerin irdelenmesini daha tartışılır hale getirmektedir. Bundan dolayı, bu makalenin amacı Bryony Lavery’nin Frozen adlı oyununda cinsel istirmarcının psikoseksüel hikayesini sunmak, cinsel istismarın sosyal ve psikolojik nedenlerini incelemek ve Lavery’nin alışılmışın dışında olan pedofili karşıtı poetikasını tartışmaktır.

PDF Formatında İndir

Download PDF