image.jpg

Derginin Adı: USAYSAD-Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi
Cilt: 2018/4
Sayı: 1
Makale Başlık: SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: LEAN MANAGEMENT IN HEALTHCARE SERVICES: AN EVALUATION OF A PRIVATE HOSPITAL CORONARY INTENSIVE CARE
Makale Eklenme Tarihi: 16.05.2018
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Günümüz rekabet koşulları, sağlık işletmelerinin de güçlü bir finansal ve insan kaynağı yönetimine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Ortaya çıkışı ve gelişimi endüstri alanında olan yalın yönetim, bugün artık birçok sağlık işletmesinde sürdürülebilirliğin anahtarı olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, özel bir hastanenin yoğun sirkülasyona sahip olan, on yataklı koroner yoğun bakım servisini yalın yönetim anlayışı doğrultusunda değerlendirmektir. İlk olarak yoğun bakıma ait değer akış haritası, gözlem ve ilgili personelle yapılan görüşmeler doğrultusunda ortaya çıkarılmış ve bu değer akış sürecinde meydana gelen israflar tespit edilmiştir. Temelde yoğun bakıma iki türlü hasta geliş sürecinin varlığı göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki sevk ile gelen hastalar iken, bir diğer grup polikliniklerden gelen hastalardır. Sevk ile gelen hastaların değer akışı incelendiği zaman, özellikle ilgili ambulansın belirlenmesi sürecinde entegrasyonun olmayışının uzun bekleme sürelerine yol açtığı görülmüştür. Poliklinikten gelen hastaların, kan alma için ayrı bir merkeze gitmeleri gereği, gereksiz efor ve zaman noktasında israfa yol açmaktadır. Yoğun bakım sürecinin genel işleyişinde, stokların birtakım aksaklıklar yarattığı, yoğun bakım personeli, ecza deposu ve nakliyat süreçlerinde israfa yol açan, beklemeler ve karmaşıklıkların olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda hastanenin, personelini daha akılcı kullanması, stok kontrolü için Kanban metodunu uygulamaya başlaması, karışıklıkların giderilmesi ve düzenin sağlanması adına Kaizen grupları oluşturarak 5S yöntemini uygulaması ve hasta akış sürecini değerlendirerek, özellikle kan alımı ve malzeme nakliyesi sürecinde meydana gelen gereksiz efor ve zamanı ortadan kaldırabileceği görülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: The competition of today’s world requires that healthcare institutions need to empower financial and human resources management. Lean management which invented and improved by the industry is accepted as a key to allocate a sustainable services in healthcare as well. This study aims to evaluate a heavy circulation coronary intensive care unit in terms of lean management principles. Firstly, the value stream mapping of the process is created by observing the steps in the process and interviewing with the related personell. There are basically two types of patient processes in coronary intensive care unit. The first is referral patients while the second is patients who come from policlinics. The waiting times due to determining suitable ambulance were observed intensively when the referral patient process was examined. Patients who come from policlinics need to apply to blood collection center outside from the unit. This causes more waiting times and unnecessary walking. Some kind of wastes related to inventory such as waiting for the material, transporting and untidiness were detected as well. In conclusion, the hospital can prevent wastes in inventory, transporting, waiting and unnecessery efforts by managing the human resources more rational, using Kanban and 5S method in inventory and forming Kaizen groups for specific events in the processes.

PDF Formatında İndir

Download PDF