image.jpg

Derginin Adı: Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Cilt: 2017/20
Sayı: 3
Makale Başlık: Türkiye’de 2002-2015 Yılları Arasında Hastane Yatak Kullanımının Değerlendirilmesi: Pabon Lasso Metodu Uygulaması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 28.03.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Sağlık kurumlarında etkin hizmet sunumu politika yapıcılar ve hastane yöneticilerinin önemli amaçları arasındadır. Hasta yataklarının uygun tahsisi ve kullanımı söz konusu etkinlikte önemli pay sahibidir. Pabon Lasso metodu ortalama kalış günü, yatak devir hızı ve yatak doluluk oranı gibi sıklıkla kullanılan üç göstergeyi aynı anda görselleştirebilen ve analiz edebilen elverişli bir gereçtir. Bu çalışmada, Türkiye’de 2003 yılı ve sonrasında uygulanan politikaların yatak kullanımında etkinliğe etkisini değerlendirmek için 2002 yılı ve sonrası Sağlık İstatistikleri Yıllığı verisi ile Pabon Lasso metodu kullanılmıştır. Tüm sahiplik durumlarında (Kamu, özel ve üniversite hastaneleri) Pabon Lasso grafiğinin diğer bölgelerinden verimli üçüncü bölge’ye (daha yüksek doluluk ve devir hızı) doğru bir eğilim görülmüştür. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde ortalama kalış gün sayısında azalma da gözlenebilmiştir. Çalışmada söz konusu verimlilik ve erişimde iyileşme ile ilişkilendirilebilecek olan mecburi hizmet uygulaması, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun kuruluşu ve verimliliği özendirici çalışmaları ve hastaneler arası afiliasyon protokolleri gibi politika değişikliklerine yer verilmiştir. Söz konusu politika değişikliklerinin etkisi ve yoğunluğunun belirlenmesi için daha detaylı çalışmaların başlatılması önerilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF